Vilka ekrar passar till fälgen?

Ekerlängden mäts från den gängade änden till innerböjen (skallen på helt raka ekrar).

Vilka ekrar passar till fälgen?

Publicerad

Fråga: Tjena. Jag behöver din expertis. Köpte nyligen en framfälg (1.85x21)och behöver nu självklart ekrar, jag har aldrig mätt upp ekrar innan. Jag har en gammal trumbroms från en Triumph (8 tum från 60/70-tal). Det är raka ekrar. Jag mäter från trummans innerkant till det hål på fälgen som passar i förskjutning så får jag det till 170 mm. Tjockleken på de avkapade ekrar som kom med fälgen är i botten 3,9 mm men smalnar sen av till 0,305 mm efter ca 25mm. Vilka ekrar tror ni kan passa? Har du någon aning om vem som kan ha sådana?

MVH Dan

 

 

Svar: Att en eker är grövre i änden med skalle kallas för förstärkning och det finns ekrar med både med och utan denna grövre sektion. Den stora skillnaden är att en förstärkt eker ofta har en mindre nippel ute vid fälgen och en jämntjock har då en grövre nippel – förutsatt att ekrarna har samma diameter inne vid navet. Är fälgen borrad för en eker som är jämntjock så finns det risk för att nippeln blir för liten för hålet i fälgen om man istället väljer en förstärkt eker. Gör man tvärtom kan man alltid borra upp hålet i fälgen.

Triumphhjulet har 40 ekrar som sitter i fyra olika positioner varvet runt. Om man ska bestämma längden på ekrarna så lägger man upp nav och fälg på arbetsbänken och ser till att navet ligger exakt i mitten – både radiellt och axiellt. Sedan mäter man från ett hål i navet ut till hålet i fälgen. Samma sak gör man på kommande tre hål. Nu har man mätt upp längden till fyra ekrar vilket räcker – den femte ekern är en likadan som den första som man mätte upp.

Observera att man måste justera hur navet är vridet i förhållande till fälgen. Två ekrar på samma sida som korsar varandra ska vara lika långa och blir det inte så får man vrida navet i förhållande till fälgen och mäta alla fyra ekrarna en gång till.

När man mäter längden på en eker räknar man från den gängade änden till insidan på böjen. Är det en rak eker (ser ut som en spik) mäter man från den gängade änden till ekerns skalle. Ekrar finns hos flera företag. Kolla exempelvis med:

Wheels And Parts

Lelles MC

Veteran MC

Ekrar kan även ha olika lutning i ett hjul. Undantaget är solfjäderekring (funkar inte med broms/drivning) där alla ekrar går rakt ut (radiellt) till fälgen. Annars talar man om enkryss och tvåkryss (eventuellt trekryss) vilket handlar om hur många gånger en eker korsas av andra ekrar när man tittar på hjulet från sidan. Ekrarna med enkryss är alltså mindre vinklade än tvåkryss och så vidare. Men det brukar ge sig om man tittar på vinkeln på hålen i fälgen.

Jim Lundberg

Justering av hjulet kan göras i fem riktningar. Här syns fyra av dem. Den femte är hur navet är vridet i förhållande till fälgen.

För att hjulet ska hamna mitt i motorcykeln så att den spårar måste man kolla vilken offset fälgen ska ha. För det mesta sitter navet mitt i fälgen,men det förekommer att fälgen är överekrad åt höger eller vänster.

On
Off

1 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842