Värma blocket innan lagren pressas ur?

Fråga: Hej. Jag börja renovera min Husqvarna 500cc från 1983 crossmotor och undrar om jag skall värma innan jag pressar ut lagren från blockhalvorna. Tänkte det att blockhalvorna är rätt sköra, de spricker och var och varannan måste svetsas (mycket magnesium i dessa)

Michael Johansson

 

Svar: Det är en god regel att alltid värma blocket innan man pressar in eller ur ett lager eller liknande. Aluminium- och magnesiumlegeringar utvidgar sig mer än stål varvid lagren rör sig lättare i- och ur sina hål. Om man inte värmer godset finns inte bara risk för sprickor och stukningar, utan man kan även deformera godset i hålet så att lagret sitter sämre (kallbearbetning). Det händer också att lagret vid inpressning skaver bort material varvid hålet blir en aning större och greppet desto sämre.

Husqvarnas block och kåpor är som sagt svåra att svetsa i, men de tål att värmas upp och mer än cirka 100 grader ska inte behövas. Har man ingen termometer så kan man alltså koka detaljen i vatten. En del kullagertillverkare rekommenderar att man inte värmer lagret mer än till just 100 grader (lagret värms ju upp av godset när det väl sitter på plats). Att värma några grader till vid demontering av det gamla lagret gör däremot inget då lagret ändå ska kasseras.

Se bara till att blocket får ett bra stöd under pressningen och att de nya lagren inte kantrar när de ska in i sina hål.

Jim Lundberg

Rulla till toppen