Kondensatorproblem på Suzuki GT 250

Fråga: Hej Jim! Har ett par kondensatorfrågor gällande min Suzuki GT250 2-takt från 1973 med vanligt generator- och brytarsystem (original). Jag har haft ett par problem med kondensatorer som pajat när jag varit ute och åkt, vilket skapat en del problem med hemtransport etc. Därför mina frågor:

1.) Kondensatorerna på min 2-taktssuzuki har två sladdar. En sladd har skruvbleck som ganska så enkelt skruvas fast i brytaren. Den andra sladden ska lödas ihop med en sladd som sticker ut från generatorn. Min fråga – kan man inte sätta en vanlig 1,5 mm kopplingsplint på de två sladdarna som ska lödas ihop istället för att löda dem? Jag frågar då det i så fall blir enklare att byta kondensator under färd etc?

2.) Varför är kondensatorerna gjorda så att ena sladden ska lödas tror du? Jag menar, den andra sladden har ju skruvbleck och ska skruvas så varför har man inte gjort det enklare att byta kondensatorer genom att båda sladdarna skruvas med bleck istället för att den ena ska lödas?

3.) På min MC ska brytarna bytas var 1200 mil. Bör man då alltid även byta kondensatorer eller är det normalt så att bra kondensatorer håller betydligt längre än brytarna?

Stort tack för dina svar på förhand.

Hälsningar

/Per Holmqvist

 

Svar: Kondensatorn i tändsystem brukar vara det som går sönder sist så i ditt fall kan det vara aktuellt med att testa lite olika typer av kondensatorer. De kondensatorer jag stött på med två kablar har haft dessa kablar internt anslutna – de har alltså varit hopkopplade inne i kondensatorn. Därför kan man göra som du föreslog – att man använder en kondensator med en kabel som man grenar upp till två med exempelvis en kopplingslist (”sockerbit”).

Varför man har olika anslutningar på kablarna till originalkondensatorn kan jag inte svara på, men japaner är kända för att göra saker kostnadseffektivt och det kan vara så att samma kondensator ska vara lätt att montera i flera suzukimodeller.

Min erfarenhet är att det går många brytare på en kondensator. Jag har varit med om kondensatorhaverier på både bilar och tvåhjulingar, men det är sällan det sker. Sedan kan det ju vara så att vissa tändsystem belastar kondensatorn hårdare så att livslängden förkortas.

Men för att anknyta till början av mitt svar så tycker jag att du kan testa andra kondensatorer. I stort sett alla kondensatorer i tändsystem har en kapacitans som ligger inom 0,18 till 0,25 µF (mikrofarad) och därför kan man använda bilkondensatorer i mopeder, eller motorcykelkondensatorer i bilar och så vidare. I min tvåtaktsmotorcykel har jag en kondensator från en Volvo Duett, i en av mopederna sitter en kondensator från en Renault.

Min erfarenhet är att kondensatorer till bilar är mest driftsäkra. På andra sidan har vi nytillverkade mopedkondensatorer från låglöneländer som till och med kan vara trasiga när man köper dem.

Jim Lundberg

Rulla till toppen