Hur testar man en likströmsgenerator?

Hur testar man en likströmsgenerator?

Publicerad

Fråga: Hej. Hur testar jag en likströmsgenerator som är borttagen?

Jocke

 

Svar: En likströmsgenerator kan testas på många sätt, men de enklaste metoderna är följande:

 1. Kolla att kolen är tillräckligt långa och att de inte fastnat i sina hållare.
 2. Undersök kollektorn. Olja, sot och andra föroreningar förhindrar kontakt med kolen. Skrapa bort kolpulver som sitter mellan segmenten.
 3. Kolla att ankarets trådar verkligen sitter fast i kollektorns alla segment.
 4. Anslut en glödlampa vid D+ och anslut ett batteri med samma spänning som generatorn. Pluspolen kopplas till lampan och minuspolen till generatorns stomme (tvärtom om bilen är plusjordad). Lampan ska nu lysa. Vrid runt ankaret sakta ett varv. Om lampan slocknar någonstans är det avbrott i en trådhärva i ankaret. Om lampan plötsligt lyser starkare någonstans är det kortslutning i en härva.
 5. Provkör generatorn som en elmotor. Koppla batteriets pluspol direkt till D+ (ta bort glödlampan) och anslut minuspolen till generatorns stomme. För att det ska fungera måste även fältlindningen F anslutas. Här finns det i huvudsak två varianter hur denna lindning är kopplad inne i generatorn. Är generatorn A-kopplad ska F och D kopplas ihop med en bit kabel. Är den B-kopplad ska F kopplas till stommen med en bit kabel. Här får man prova sig fram, men jobba snabbt då ankaret kan bli överhettat om man inte får snurr på det.
 6. När generatorn körs som en motor ska den snurra jämt och fint utan att rycka eller bli överhettad.

Det finns det flera test som man kan göra, men ovanstående är lätta att utföra och kräver ingen avancerad utrustning. Man klarar sig med ett batteri, en glödlampa och en multimeter.

Hur man testar en likströmsgenerator kan man läsa om i tidningen Classic Motor, nummer 4/2014.

Jim Lundberg

Kolla hur kollektorn ser ut. Vissa har härvornas trådar lödda mot varje segment och vid en överhettning (kortslutning) kan lödtennet smälta och centrifugeras bort som på bilden.

Kollektorn måste vara ren från beläggningar och eventuellt kolpulver mellan segmenten måste skrapas ur.

Med en glödlampa mellan batteriets pluspol och generatorns D+ kan man se om någon härva i ankaret ät defekt. Vrid runt ankaret sakta och kolla på lampan. Om den plötsligt slocknar är det avbrott en härva och om den plötsligt lyser stark är det kortslutning i en härva.

Observera att lampan kommer att flimra lite när man vrider runt ankaret vilket är normalt.

Fältlindningen i likströmsgeneratorer kopplas i huvudsak på två vis: A-koppling och B-koppling. F=Fält, D+=ström ut, A=ankare.

Så här kopplar man fältet, F, om man ska köra en A-kopplad generator som elmotor. F kopplas till stommen (jord).

Så här kopplar man fältet, F, om man ska köra en B-kopplad generator som elmotor. F kopplas till D+ (ström).

När generatorn körs som en en motor ska den snurra snabbt och obehindrat, utan att bli varm eller låta illa.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Var köpa batteribrytare?

10 kommentarer

Gurra: @hrister.andersson.54: jag misstänker att det är larmet som spökar. Koden har förkommit och när jag kopplar bort larmet går bilen naturligtvis inte att starta!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Classic Motor 2018-11

 • Classic Motor 2018-10

 • Classic Motor 2018-09

 • Classic Motor 2018-08

 • Classic Motor 2018-07

 • Classic Motor 2018-06

 • Classic Motor - Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842