Crescent Compact som käkar tändspolar

Crescent Compact som käkar tändspolar

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har en Crescent Compact med treväxlad sachsmotor. Har ett litet fenomen med den då den käkar tändspolar. Har haft stora problem med detta och när andra tändspolen pajat och vi satte dit den tredje tändspolen så sa kompisen att vi skulle prova och koppla ur den svarta kabeln till dödarknappen.

Och mycket riktigt gick inte tändspolen sönder men för och testa så kopplade jag in den igen och efter ett tag så märkte jag att tändspolen började ge sig. Vi har försökt slå våra kloka huvuden i hop men finner ingen lösning på problemet om vad som kan vara fel så jag provar och frågar experten.

mvh

Danne

 

Svar: Den tunna, svarta kabeln som kommer ur tändspolen är ansluten till spolen primärlindning och när man trycker på dödarknappen jordas den svarta kabeln (och primärlindningen) så att spolen upphör att leverera högspänning (gnistor).

Att den kabeln skulle kunna orsaka skador på tändspolen har jag inte hört talas om. Är du säker på att de andra tändspolarna verkligen har gått sönder? Det kan ju vara så att gnistan på dessa har försvunnit på grund av att det är något fel på kabeln upp till dödarknappen – eller på själva knappen. Kolla isoleringen på kabeln samt att det inte är några spretiga koppartrådar från kabeln som ligger mot jord uppe vid omkopplaren på styret.

Testa med en annan omkopplare. Kolla även om svänghjulet tagit i de tidigare tändspolarna polskor vilket kan leda till att de går sönder av friktionsvärmen. Avståndet mellan svänghjulets magneter och spolarna polskor ska vara cirka 0,20 mm och justeras genom att man lossa lite på skruvarna som håller spolen och stoppa in ett bladmått mellan magnet och polsko samtidigt som man drar fast skruvarna igen.

Jim Lundberg

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: 70-talets superbikes

4 kommentarer

Zlim: Michael B Din favorit är verkligen ett monster och svår hanterlig se 9:05 in i filmen :-)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842