Årsmodell på HMW-moped

Fråga: Hej! har köpt en HMW moped och jag hittar inget ramnummer. men motornummer är70814. Det finns en skylt, HMW 50ZT nr400041 vad finns för data där? Nu arbetar jag med förgasaren som heter Dellorto T1 9 SA. Vet inte om det går att få den ren. Gastrotteln satt fast. Ska där inte finnas nån nål? Vad är det för årsmodell och finns det några data på motorn?

Med hälsning

Nisse

 

Svar: Att datera en moped utifrån ramnummer kräver att antingen att tillverkaren finns kvar och har sparat alla nummerserier eller att någon har samlat och katalogiserat ramnummer för att få en uppskattning om när en viss moped kan vara tillverkad. HMW-fabriken levererade sin sista moped 1962 – sedan var det slut.

Motorn med beteckningen HMW 50 ZT var en modell som fanns under 1953-1954. Den ersattes med HMW 50 N 1955. I och med att HMW 50 ZT var så kortlivad är din moped troligtvis från samma år som motorn fanns att tillgå – eventuellt något år senare om det fanns motorer över.

När det gäller Dellortoförgasaren så verkar den ha funnits både med och utan trottelnål om man ska tolka sprängskissen nedan. Får man ur trottels så framgår det nog om där ska vara en nål eller inte. Om förgasaren är full av stelnad olja kan man ofta lösa den med ett dopp i lacknafta. Värm gärna naftan till 50-60 grader så arbetar den effektivare. Tänk bara på att man då närmare sig flampunkten då hälsovådliga och brandfarliga ångor utsöndras.

Har förgasaren istället fastnat ihop på grund av oxid (vitt pulver) kan man testa med att lägga den i fosforsyra som finns i avkalkningsmedlet Kalkosan (finns i vanliga livsmedelsaffärer bland städprodukter) eller Nilfisk Kalcinex avkalkning (finns i färgaffären). Syran fräter hårdast på oxiden, men angriper även metallen (zinklegering) i förgasaren så håll tiden i badet så kort som möjligt och skölj noga efteråt med massor av vatten.

Här är några motordata ur Stora Tvåtaktsboken, del 2 där det finns en komplett reparationsanvisning för HMW 50 ZT:

Cylinderdiameter                38 mm

Slaglängd                            44 mm

Cylindervolym                    49,9 cc

Kompressionsförhållande   6,5:1

Oljeinblandning                  4 % (1:25)

Växellådsolja                      2,5 dl SAE 50 (SAE 30 vintertid)

Tändstift                             W 145 T1

Gnistgap                             0,5 mm

Tändsystem                        Stefa C1/68 Bosch LM/UA1/115/17R2

Förtändning                        2,5-3 mm

Brytaravstånd                     0,3-0,4 mm

Abriss                                 7-10 mm

Jim Lundberg

Årsmodell på HMW-moped
Dellorto T9-förgasaren. Som det ser ut så verkar den ha funnits med och utan trottelnål.
Rulla till toppen