Finns det ett kickstopp på Husqvarna 42122?

Fråga: Kicken på min Husqvarna 42122 fjädrar tillbaka förbi lodrätt läge till vågrätt läge (bakåt). Blir inte klok på vad som ska vara stopp. Har reservdelskatalog med sprängskisser men hittar inget stopp.

Kurt Johansson

 

Svar: När kickstart blev godkänt på mopeder 1961 gjorde Husqvarna en rätt simpel lösning på detta. I stället för att bygga om de befintliga motorerna (”Äggmotorn”) med en kickpedal som går bakåt, konstruerade man istället en kombinerad kick och fotpinne som man satte på motorns trampaxel. Själva fotpinnen sitter då under axelcentrum så att pinnen hålls nedåt av fotens tyngd vilket leder till att kickpedalen står rakt upp. Eftersom det handlar om en vanlig pedalmotor kickar man därför framåt.

Hur man löst detta med kickstoppet, om det finns, vet jag inte och det är nog 10 år sedan jag körde en Husqvarnamoped med denna typ av kickstart så jag minns faktiskt inte hur kicken betedde sig. Kan det vara så att returfjädern till kicken är för hårt förspänd? Den jag körde var från 1961 och Kurts moped bör vara från 1962 om jag tolkat sifferbeteckningen riktigt, och det bör vara sista året med den så kallade ”Äggmotorn” då den kantiga Flintamotorn kom 1963.

Någon som kan berätta för Kurt hur det ligger till med ett eventuellt kickstopp?

Jim Lundberg

Finns det ett kickstopp på Husqvarna 42122?
Den första versionen av kick (1961) syns högst upp. Själva kicken har nummer 21.
Finns det ett kickstopp på Husqvarna 42122?
Rulla till toppen