Kan man ta isär bensinkranen?

Fråga: Hej. Går det att öppna, ta isär en gammal Karcoma bensinkran för att kolla om man behöver byta packning innanför vredet. Alltså ta isär vredet. Det ser ut som man ska kunna detta men jag är osäker. Någon som vet?

Mathias Valkonen

 

Svar: De flesta bensinkranar går att ta isär och renovera. På din kran sitter det en gängad ring (som jag märkt med ”1” på översta bilden) runt vredet. Denna ring gängar man ut och då lossnar själva vredet. Mellan ringen och vredet kan det sitta en veckad eller kupad fjäderbricka som har till uppgift att trycka vredet in mot packningen i kranens botten.

Tyvärr så har jag inte exakt denna typ av kran att visa på, men på bilderna nedan syns det hur man demonterar en liknande kran, fast med ett fjädrande bleck som håller in vredet istället för en gängad ring. Men testa först om kranen är tät. Häll bensin i tanken och vrid kranen mellan samtliga lägen (av – normal – reserv). Tänk på att en kran som stått oanvänd en längre tid gärna vill läcka en stund när man fyllt på bensin första gången, men att läckaget ofta upphör när packningen i kranen fuktats och svält/mjuknat en aning. Även smutspartiklar från tanken kan orsaka läckage om de hamnar mellan vredets tätningsyta och packningen.

Innan man tar ur den gamla packningen bör man försäkra sig om att man kan få tag på, eller tillverka, en ny. Det är vanligt att den gamla packningen går sönder när man pillar ut den och då bensin kryper effektivt kan minsta skada leda till läckage.

Jim Lundberg

Kan man ta isär bensinkranen?
Demontering av snarlik bensinkran. Här är den gängade ringen ersatt av ett fjädrande bleck som trycker vredet mot packningen. Här får man knäppa loss bleckets två hakar från kranen.
Kan man ta isär bensinkranen?
När detta är gjort kan man lyfta ut vredet ur kranen. I botten syns packningen. På denna kran är den av kork. På nyare kranar är den av bränslebeständigt gummi eller av ett fibermaterial.
Kan man ta isär bensinkranen?
I packningen syns fyra hål. Det högra är enbart för att hålla packningen i läge med en stoppklack som syns i hålet. Övriga tre hål är till bensinflödet. I vredet syns två hål som är sammankopplade och som korresponderar mot hålen i packningen. Det är viktigt att ytan på vredet är absolut plan och fri från repor och gropar om det ska bli tätt.
Rulla till toppen