Impregnera pappstomme i packväskor

Fråga: Hej! Jag håller på att renovera två packväskor till min REX Midget Sport ”Spöna” 1938 men skall även ha dem på min moppe Novolette 1953. Läderremmarna är under utbyte – jag behåller original metallspännen (en firma lååångt upp i norr kunde skära till nya remmar och fästen samt skicka med nit).  Tyget, som jag skulle kalla khaki eller kanvas, har jag tvättat för hand och sedan har det fått impregnering avsedd för båtkapell.

Stommen i väskorna är av tjock papp som blivit kraftigt deformerade. Den ena har jag blött upp med vatten och satt i press på en fixtur av trä för att återfå lådformen .  Detta blev inte helt bra men oändligt mycket bättre än innan. 

Jag gissar att väskorna är från tidigt 50-tal, men kan vara äldre. Sömmarna är vanlig raksöm, inget zigzag eller overlock. Min fråga är vad jag skall impregnera pappstommen med så den tål ett veteranrally i regn?  Först tänkte jag utspädd cellulosalack, men den blir ju hård.  Sedan tänkte jag utspädd linolja. Men även linolja blir hård med tiden…

Hjälp mig med vad jag skall använda! Pappstommen är 1,6 mm tjock och är oxblodsfärgad på den sida man inte ser när själva väsktyget är på plats, men det skall oavsett vara transparent fuktskydd.

Ingvar Nilsson, Borås

 

Svar: Jag är usel på mjuka material och dess handhavande, men lite spontant känns det som att tält- eller skoimpregnering skulle kunna fungera. Dessa finns på sprejburk hos sko- och sporthandlare. Det finns även olika fetter för skydd och impregnering, men de kan ge en fet och kladdig yta. Testa med bivax – fungerar det på mumier så kanske det fungerar på en pappskiva. Bivax smälter vid cirka 65 grader och man ska alltid värma det i ett vattenbad (skål i en vattenkastrull). Hållbarheten är tusentals år och det vill inte gärna spricka likt stearin och paraffin. Eventuellt kan man smälta vaxet med hårtork eller varmluftspistol direkt på pappen.

Någon som vet mer om pappimpregnering? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen