Är det skadligt att sandblästra bladfjädrar?

Nya bladfjädrar är alltid trevligt - men de gamla kan ofta återanvändas.

Är det skadligt att sandblästra bladfjädrar?

Publicerad

Fråga: Jag tänker lämna bladfjädrarna till min bil på sandblästring. Blev avrådd av en person som påstår att den hårdhänta sandblästringen kan orsaka skador (på härdningen?). Han rekommenderade glasblästring. Är det nödvändigt?

Gurra

 

Svar: Jag har aldrig hört att någon form av blästring skulle vara skadlig för fjäderstål. Tvärtom så brukar man kulblästra (små kulor av hårdmetall) exempelvis ventilfjädrar för att de ska bli både starkare och få ökad livslängd. Det som händer är att ytan på stålet smids och blir starkare av alla små "slag" från blästermedlet. Dessutom är glasblästring inte särskilt effektivt på rost. Det är mer av en ytbehandling (sidenmatt yta) än avverkning av material.

Däremot är diverse syrabad något man bör undvika på härdat stål – som då fjäderstål är. Alla processer där väte uppstår kan orsaka mikroskopiska porer som kan växa till sprickor och som så småningom kan orsaka brott. Dit räknas även elektrolytiska processer som exempelvis elförzinkning och liknande. Botemedlet är att driva ut vätet med värme – se frågan Vätesprödhet i avrostade ventilfjädrar

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur shimsar man vevaxeln på en Puch V3-motor?

3 kommentarer

Jim Lundberg: Tobias: Du är välkommen! Monarken: Loctite är ju ett varumärke som tillverkar ett antal limprodukter, men betyder ju gänglåsning i de flestas öron. Jag använder oftast mediumstark gänglåsning...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842