Är det skadligt att sandblästra bladfjädrar?

Fråga: Jag tänker lämna bladfjädrarna till min bil på sandblästring. Blev avrådd av en person som påstår att den hårdhänta sandblästringen kan orsaka skador (på härdningen?). Han rekommenderade glasblästring. Är det nödvändigt?

Gurra

 

Svar: Jag har aldrig hört att någon form av blästring skulle vara skadlig för fjäderstål. Tvärtom så brukar man kulblästra (små kulor av hårdmetall) exempelvis ventilfjädrar för att de ska bli både starkare och få ökad livslängd. Det som händer är att ytan på stålet smids och blir starkare av alla små ”slag” från blästermedlet. Dessutom är glasblästring inte särskilt effektivt på rost. Det är mer av en ytbehandling (sidenmatt yta) än avverkning av material.

Däremot är diverse syrabad något man bör undvika på härdat stål – som då fjäderstål är. Alla processer där väte uppstår kan orsaka mikroskopiska porer som kan växa till sprickor och som så småningom kan orsaka brott. Dit räknas även elektrolytiska processer som exempelvis elförzinkning och liknande. Botemedlet är att driva ut vätet med värme – se frågan Vätesprödhet i avrostade ventilfjädrar

Jim Lundberg

Rulla till toppen