Fanns det röda Novolette 1953?

Fråga: Hej! Jag har en Husqvarna Novolette årsmodell 1953, tror jag. Den har REX-motor och är knepigt nog röd/gul istället för blå/gul. Det är ingen Gripen utan har Husqvarnamärket på styrstolpen och Novolettedekal på ramen. Jag har hört att alla ska vara blå, vet någon?

Fråga 2: jag hittar ingen VOV-skylt, det verkar aldrig ha funnits någon. Mopeden är helt i originalskick, aldrig renoverad. Var ska i så fall skylten sitta? Eller är det motorn som har ID-nummer?

 

Svar: Hej! Novoletten 3311 med Rex (RMW)-motor 1953 var blå enligt broschyrer, men fanns även som rödlackerade enligt reservdelskatalogen för 3311 och under märket Trofé. Det finns en röd Novolette att se på Husqvarnamuseet men då utan Novolettedekalen på ramen och lackeringen påminner mer om Trofémopeden. På den länkade samlings sida för museum anger man att 1953 årsmodell fanns som röd eller blå, har dock inte hittat bilder på en enda röd-gul 3311 med Novolettedekaler. Fanns de eller fanns de inte? Det är frågan.

År 1953 var mopederna inte VoV-märkta, denna märkning tillfördes först 1960.

Däremot kan du se när ditt baknav är tillverkat. Alla Novo-nav har en årsstämpel för tillverkningsåret. 53=1953, 54= 1954 och så vidare. Detta talar förstås bara om när navet är tillverkat, men det ger även en fingervisning om när mopeden tillverkades.

 Josefine Andersson

Fanns det röda Novolette 1953?
Urklipp ur reservdelskatalog för Novolette 3311. Enligt övriga kataloger anvisar packningshållare till pakethållaren och dess färg men det är lite märkligt att den är listad bland vevlager delar.
Fanns det röda Novolette 1953?
Uppdatering 2018-02-19: Husqvarna Novolette som står på MC Collection i Sollentuna. Motorn sitter fram, men lackeringen är däremot blå.
Rulla till toppen