Tjock svart olja i avgasröret på Zündapp KS50

Fråga: Hej, jag har ett problem som har gjort mig lite orolig angående min Zündapp KS50! Mopeden är nyrenoverad med en ny cylinder, kolv och nya packbox vid vevhuset. Problemet är när jag tog loss avgasröret, så började det rinna ut tjock svart olja. Använder mig av Havoline super 2t-x olja och blandar 3% i tanken. Mopeden är lättstartad och rycker inte så pass mycket. Kan detta bero på att växellådsoljan har tagit sig in i vevhuset? Eller att det är för fet blandning?

Svar: Hej! Anledningen till tjock svart olja i avgasröret kan bero på tre saker.

  1. Gnistan är svag så att inte bränslet förbränns
  2. Packboxen eller blockpackningen är inte tät, vilket gör att växellådans olja läcker in i vevhuset. Om detta är fallet så ryker det från avgasröret.
  3. Val av olja. En olja som är avsedd för motorer med hög prestanda har hög flampunkt vilket gör att en 1 hk motor får en hel del oförbränd olja i avgassystemet.

Havoline Super 2 T X har en flampunkt på 100 grader och rekommenderas av Havoline till motorcyklar och motorsågar. Har själv inte provat den oljan så jag kan inte säga något om den har tendens att kladda igen avgasröret.

Eftersom 3% oljeblandning i bensinen är vad som rekommenderas för luftkylda tvåtaktsmotor med kolvbultsbussning kan vi konstatera att mängden olja är rätt. Har du nållagrad kolv kan du gå ned till 2% oljeblandning.

Ta en titt på om den ryker igen och om det kan vara läckage från växellådan. Kontrollera gnista och tändinställning och dess storlek på munstycken. Om tändningen och förgasaren är rätt justerad och oljemängden enligt rekommendation så ska det inte rinna mängder av svart tjock olja i avgasröret. Prova då att byta tvåtaktsolja.

Läs mer om olja i mopeden i Jim Lundbergs tidigare expertensvar.

Josefine Andersson

Rulla till toppen