Rätt längd på tryckstiftet i kopplingen på Husqvarna Flinta

Fråga: Hej Jim. Tryckstiftet (i kopplingscentrum) på Husqvarna Flinta finns i olika längder. Hur ska man veta vilken längd man ska använda, eller har det ingen betydelse? Är det olika för rem eller kuggdrift osv?

Mvh  Donald

 

Svar: Jag vet tyvärr inte vilken längd som eventuellt är avsedd för en speciell motor – om det ens är så. Tittar man på olika sprängskisser för Flintamotorer så har tryckstiftet olika bildnummer i skisserna, men några uppgifter om mått finns det inte.

Det väsentliga måttet på tryckstiftet är hur långt dess skalle sticker ut från kopplingen. Detta styr i sin tur hur mycket spel det blir mellan stiftet och excentern som sitter i transkåpan. Kopplingsmekanismen måste ju ha ett visst spel så att lamellerna inte slirar när man släppt ut kopplingshandtagget. Samtidigt får inte spelet vara så stort att excenterns rörelse inte räcker till för att frikoppla helt. Rätt justerat ska kopplingsarmen ha en frigång ute vid vajerfästet på 10 – 15 mm.

Detta justeras med shimsbrickor som man placerar under stiftets skalle. Flera/tjockare shims ger mindre spel och omvänt. Om själva stammen på stiftet har olika längd så gäller först och främst att det inte ska bottna och ta i något på insidan av kopplingslagret SKF 608 (8x22x7 mm). Tyvärr så har jag inte rem- kugg- och kedjemotorer att jämföra mellan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen