Muttern i kopplingen lossnar på Victoria MS 51

Fråga: Hej Jim. Har nu äntligen fått min Victoria MS 51-motor i ramen efter att den varit isärtagen. Glad i hågen gjorde jag en provstart, den gick igång på andra kicken, efter lite förberedelser tänkte jag ta en provtur, men när jag skulle kicka igång gick tramporna bara runt, inget motstånd.

Tog då bort kopplingskåpan och kollade. Det visade sig att centrummuttern under tryckplattan hade lossnat och gängat loss sig från axeln. Nu till frågan: hur hårt ska nämnda mutter dras? Har läst om att du rekommenderar en droppe Loctite lim, ska de i så fall anbringas på axelns gängor och sedan dra på muttern, heller hur gör man på bästa sätt. Mopeden är från 1957 och då var väl inte nämnda lim uppfunnet, hur fick de muttern att sitta då?

Mvh

Egon

 

Svar: I många sammanhang så sitter en mutter kvar av enbart den friktion som uppstår mellan muttern och ytorna den ligger mot – alltså gängorna samt mutterns undersida. Men när en mutter sitter på en roterande axel ställs det ofta högre krav på någon form av låsning. Då använder man vanligtvis vikbrickor – alltså en bricka av relativt mjukt stål som man viker upp mot en, eller flera, sidor av mutterns nyckelgrepp och som då förhindrar denna att gänga upp sig.

Victoria MS 51-motorn ska dock inte ha någon vikbricka eller annan mekanisk låsning. Nu bildades företaget Loctite redan 1953 så det är teoretiskt möjligt att Victoria låste muttrarna med någon form av lim. Eller så förlitade sig man på tidigare nämnda friktion mellan delarna och det faktum att muttern är vänstergängad så att den bör ”dra åt sig själv” under drift.

Gängan på muttern/axeln är M10x1 och om man utgår från en vanlig standardskruv klass 8.8 så ska en sådan gänga dras med 5 Kgm (4,9 Nm) och det bör vara lämpligt här också. En droppe gänglåsning på gängorna ger, om inte annat, sinnesfrid på framtida åkturer. Se bara till att avfetta gängorna ordentligt först.

Jim Lundberg

Muttern i kopplingen lossnar på Victoria MS 51
Kopplingens mutter har en fläns och är gängad med M10x1 vänstergänga.
Rulla till toppen