Zündapp som går ryckigt på mellangas

Fråga: Hej. Jag har en Zündapp från 1974. Den går bra på lite högre varv men sitter man och finkör så går den ryckigt och har ingen ork. Stiftet blir sotigt. Har ett NGK B6HS. Någon sa för fet blandning på bränsle, spill i mer ren bensin, men, nja – vet inte.

Roger Jansson

 

Svar: Om en motor går ryckigt på ett visst varvtal så brukar det bero på att bränsleblandningen är för mager och då blir tändstiftet ljust i färgen – i extremfall så blir det till och med vitt.

Men om nu stiftet blir sotigt låter det ju som att blandningen snarare är för fet – fast då brukar inte motorn rycka utan fyrtakta.

En trottelförgasare till en äldre moped arbetar på olika sätt beroende på hur mycket man gasar, men kortfattat kan man säga så här: Från tomgång upp till halv gas är det trottelnålens position som styr blandningen. Från halv gas upp till full gas är det huvudmunstycket som styr blandningen.

Om motorn går bra på full gas, men inte vid halv gas, är det alltså trottelnålens position som man ska laborera med. Oljeinblandningen har inget med problemen att göra – om man inte hällt i enormt mycket olja i bensinen. En Zündapp med hårdförkromat cylinderlopp och nållagrad kolvbult klarar sig med 2 – 3 % med dagens tvåtaktsoljor.

Jim Lundberg

Zündapp som går ryckigt på mellangas
Trottelnålen styr bränsleblandningen på halvgas. Höjer nålen (=flyttar ner clipset) så blir blandningen fetare och omvänt.
Rulla till toppen