Zündapp CS 50 som bara går en minut

Zündapp CS 50 som bara går en minut

Publicerad

Fråga: Hej Jim. Jag har fått problem med en Zündapp CS50 från 1982. Den startar när den är kall och går ca 1 minut. Därefter är det omöjligt att starta igen. Kan det vara så att vevaxeltätningen läcker? Om så är fallet hur kollar man det?

Mvh

Kent

 

Svar: Om det skulle vara läckande packboxar i vevhuset skulle motorn i så fall börja rusa och få orolig tomgång när dessa värms upp och mjuknar. Om packboxarna är slut så kan de hålla tätt så länge de är kalla och stela för att sedan börja läcka när gummit i dem mjuknar av värmen. Men det tar längre tid än en minut. Det krävs att hela motorn har uppnått driftstemperatur för att packboxarna ska utsättas för så mycket värme att de mjuknar.

Man kan kolla om den ena packboxen är tät genom att titta bakom svänghjulet och se om det runnit olja innanför tändplattan. Man kan även sätta en slang på insuget, dra upp kolven i topp och sedan blåsa i slangen med lungorna. Om packboxarna läcker så hörs det ett pysande där veaxeltapparna passerar dem. Detta kräver att båda sidokåporna tas bort för att man ska höra pysandet.

Men gör först så här: starta motorn och kör tills den stannar. Ta ur tändstiftet direkt och kolla hur det ser ut. Är stiftet fuktigt är det fel i tändsystemet och är det torrt så kommer det inte något bränsle. Då vet man i vilken riktning man ska fortsätta felsökningen.

Om stiftet är torrt i ditt fall kan de eventuellt vara packboxarna (om motorn rusar och går oroligt), men det kan vara så enkelt att bränslet inte rinner till. Stopp i ventilationshålet i tanklocket, eller smutsiga filter i bränsleledningarna kan vara orsaken.

Är stiftet blött så är det förmodligen gnistan som försvinner eller försvagas. Går det så fort som en minut kan det vara kondensatorn som spökar. Dåliga tändspolar brukar tappa gnistan när de värmts upp, men det tar mycket längre tid än enda minut. Även häs ska motorn vara uppe i driftstemperatur.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Tvätta klädsel

1 kommentar

Per L: Jag har flera gånger med bra resultat sprayat (mycket flödigt med blomspruta, nästan dränkt in) bilklädslar med såpvatten. Efter 10-30 minuter har jag sugit upp så mycket såpvatten som går med en...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842