Bygga om Kokusan tändsystem till likström

Fråga: Hej. Har ett Kokusan brytarlöst tändsystem som jag vill konvertera till likström. På ett vanligt tändsystem till moped, lossar man jordledningen och kopplar in på en diodbrygga. Kopplar man då jordledningen från voltregulatorn, till diodbryggan och sedan från minus till jord? Tändspolen är jordad i ramen, kan det påverka något i konverteringen?

Med vänlig hälsning

K-E Berglund

 

Svar: Jag har inte satt mig in i Kokusan tändsystem, men det bör kopplas enligt blockschemat ovan. I och med att man lyfter den jordade kabeln på belysningsspolen så ska ingen jordanslutning (=ramen) ske förrän man kommit till den sista av alla komponenter – alltså vid utgången från spänningsregulatorn. Enligt schemat har man nu en reglerad likström från belysningsspolen (generatorn).

Här kan man dessutom välja plus- eller minusjord om man så vill eftersom hela kretsen med spole, likriktare och regulator ”hänger i luften” eftersom spolens jordanslutning har lyfts bort från jord.

Men hur tändspolen och elektroniken runt denna påverkas vågar jag inte svara på då jag inte är insatt i detta fabrikat. Om spolen (utanpåliggande) har en egen matarspole innanför svänghjulet bör den vara separerad från övriga komponenter och fungera självständigt.

Här får nog någon kunnig på detta komma med en förklaring i kommentarsfältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen