Passande svänghjul till ILO FP 50

Fråga: Hej Jim! Till min ILO FP50 har jag ett svänghjul i mässing med beteckningen Stefa C2/75-02. Vet du om även Stefa C2/75-04 passar till denna motor? Eller finns det andra passande svänghjul?

Andreas

 

Svar: Original tändsystem till ILO FP 50 är Stefa C2/75-02. Innan dess hade motorerna tändsystem av fabrikat Noris som hade beteckningen ULZ 6/16,5 (Volt/watt). Stefa C2/75-04 sitter på de enväxlade Pilotmotorerna, men om hjulet passar på ILO FP 50-motorn kan jag inte svara på. En del Autopeder (enväxlade med kedja) hade ett stefasystem där svänghjulet var märkt C2/75-03. Vet inte om det passar heller.

Skillnaden kan vara hjulets innerdiameter, storleken på axelkonan samt rotationsriktningen som då kan påverka kilspårets läge i navet. Om du har ett originalsvänghjul är det bäst att ha det med som referens om du går på marknader och letar delar.

Jag är även lite osäker på en ett Noris-svänghjul passar på axeln och även till Stefa-systemet och omvänt. Motorerna med Noris-system har bara en liten styrtapp i vevaxeln medan de med stefa-system har en krysskil. Det kan ju vara så att konorna skiljer sig åt – har inte testat detta.

Jim Lundberg

Rulla till toppen