Bättre belysning

Fråga: Jag letar efter Hb3- och Hb4-lampor som ger mycket bra ljus. Det finns ju denna Osram Night Breaker 110%. Är den bra? Finns det någon som är bättre än denna lampa? Det skall vara halogen.

mvh Andersson

Svar: Hb3 och Hb4 är en ganska ny lamptyp som du sällan ser på en klassiker, har för mig om att de kom ett par år in på 2000-talet. Men frågan om vilken lampa som är bra/bäst är intressant. Det har gjorts flera oberoende tester, en del av dem kan du finna på internet, men det finns ingen klar segrare. Det kan variera beroende på testets utförande, typ av strålkastarinsats som används vid test, men även mellan två glödlampor av samma fabrikat och modell.

Generellt kan sägas att nya lampor är bättre än de som har lyst några hundra, eller kanske tusen timmar. Fler watt ger i allmänhet mer ljus och skiftningar i ljusets färg kan också påverka hur bra ljuset blir, eller snarare hur bra du upplever att den lyser upp mörkret.

Osram är ett välkänt märke och deras Night Breaker är bra, men om det finns någon bättre är svårt att ge något entydigt svar på.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen