V-stativ för kontroll av vevaxlar

Fråga: Hej Jim! I Stora Tvåtaktsboken skriver du om en vevaxelriktare som är gjord i v-form med några bilder. Kan du göra en skiss med mått på den för jag tänker bygga en!

Mvh Donald

 

Svar: Stativet för kontroll av vevaxlar är byggt av delar från skrotlådan. Måtten framgår av den övre bilden och själva ramen i botten är gjord av 25×25 mm vinkeljärn. De stående plåtarna med V-urtaget är 2 mm tjocka. Jag ville inte ha dem för tjocka då det ibland kan vara trångt på en axel.

Däremot blev de en aning svajiga och det blir stadigare om man använder ett tjockare plattjärn från botten och nästan ända upp där man kan ha tunnare plåt sista biten. Det funkar ändå, men när man mäter hundradelar med indikatorklockan får man inte knuffa axeln i sidled för då fladdrar visaren på klockan en aning.

Stativet är justerbart så att avståndet mellan v-stöden går att ändra. Detta är möjligt tack vare slitsar för skruvarna i botten. Men sedan beror det ju på vilken typ av vevaxel man ska kolla upp. Mitt stativ klarar vevaxlar till encylindriga motorer upp till cirka 250 kubik. Ska man kolla upp exempelvis en vevaxel till tvåcylindrig motor måste stativet göras bredare och eventuellt högre.

Jim Lundberg

V-stativ för kontroll av vevaxlar
Rulla till toppen