Förtändning på JB 150

Förtändning på JB 150

Publicerad

Fråga: Hej. Håller på att renovera en JB 150cc. Hur mycket förtändning skall den vara när brytarna öppnar? På tändplattan sitter förutom tändspolen tre stycke ljusspolar, två större och en mindre från den mindre går det ut en sladd som tyvärr är avklippt. Är denna spole till bakljuset och var skall denna sladd då kopplas?

Tack

Claes Lönn

 

Svar: Förtändningen, alltså hur långt kolven har kvar till övre dödläget när gnistan kommer, ska vara 4,5 mm på JB 150 cc. Ställ alltid brytaravståndet först då detta påverkar förtändningen i en svänghjulsmagnet. Brytaravståndet på denna motor ska vara 0,35 – 0,45 mm.

Den lilla spolen som sitter inklämd mellan ena ljusspolen och tändspolen är en laddningsspole. En del motorcyklar hade ett batteri som skulle driva en likströmstuta och ibland även parkeringsljus. Kabeln från spolen gick då upp till en likriktare i strålkastaren där växelströmmen från spolen omvandlades till likström för att kunna ladda batteriet.

Jim Lundberg

Vissa motorcyklar hade ett batteri som drev tutan och parkeringsljuset och för att detta skulle få laddning klämde man in en liten laddningsspole i tändsystemet.

On
Off

1 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842