Förtändning på JB 150

Fråga: Hej. Håller på att renovera en JB 150cc. Hur mycket förtändning skall den vara när brytarna öppnar? På tändplattan sitter förutom tändspolen tre stycke ljusspolar, två större och en mindre från den mindre går det ut en sladd som tyvärr är avklippt. Är denna spole till bakljuset och var skall denna sladd då kopplas?

Tack

Claes Lönn

 

Svar: Förtändningen, alltså hur långt kolven har kvar till övre dödläget när gnistan kommer, ska vara 4,5 mm på JB 150 cc. Ställ alltid brytaravståndet först då detta påverkar förtändningen i en svänghjulsmagnet. Brytaravståndet på denna motor ska vara 0,35 – 0,45 mm.

Den lilla spolen som sitter inklämd mellan ena ljusspolen och tändspolen är en laddningsspole. En del motorcyklar hade ett batteri som skulle driva en likströmstuta och ibland även parkeringsljus. Kabeln från spolen gick då upp till en likriktare i strålkastaren där växelströmmen från spolen omvandlades till likström för att kunna ladda batteriet.

Jim Lundberg

Förtändning på JB 150
Vissa motorcyklar hade ett batteri som drev tutan och parkeringsljuset och för att detta skulle få laddning klämde man in en liten laddningsspole i tändsystemet.
Rulla till toppen