Rengöra bensintank på 98-kubikare

Trumling av tank med Permobil. Grovt grus med någon tvättvätska river snart bort rost och smuts.

Rengöra bensintank på 98-kubikare

Publicerad

Fråga: Hej. Skall göra rent en gammal tank till en 98 cc. Bästa metod? Citronsyra eller oxalsyra? Kanske ni har några bättre förslag., Vore tacksam för kloka råd från er. Har läst om Jims patenterade "sandtrumlare" men man är väl lite bekväm av sig, så finns någon enklare metod är de ju bra. Tack på förhand.

Roland

 

Svar: Om det finns rester av olja i tanken (tvåtaktare) så bör man rengöra tanken först med avfettning, gärna ihop med lite grovt grus som man kan handskaka lite. Syran biter inte på fett så finns det en fet hinna i tanken kommer inte syran åt att förinta rosten. Citron- oxal- eller fosforsyra är syror som angriper rost. Den senare finns i en rengöringsvätska som heter Kalcinex och som tillverkas av Nilfisk (som i sin tur tillverkade danska motorcykeln Nimbus). Hittas bland annat i färghandeln.

Oavsett vilken syra som används ska man alltid skölja efteråt med stora mängder vatten samt gärna neutralisera eventuella syrarester med något basiskt som maskindiskmedel eller lite målarsoda. Kvarvarande syra kan faktisk orsaka rost.

En "slapp" metod för mekanisk rengöring av en tank såg jag på en marknad där någon hissat upp ena drivhjulet på en Permobil och satt fast en tank på hjulet med ett spännband. Där stod den och snurrade med grus som rengöringsmedel. Någon satte fast en biltank på traktorhjulet som fick följa med på skogsarbete. En bekant fäste sin tank på en cementblandare – tricken är många.

Jim Lundberg

Hemmagjord tanktrumlare av cykelhjul och elmotor.

On
Off

2 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842