NSU Prima som för oljud vid växling

Fråga: Hej. Jag ar en NSU Prima V -58. Det är problem med oljud i växellådan när jag växlar. Scootern är totalrenoverad förutom själva växellådan. Jag har testat med olika typer av olja i lådan men ingenting har hjälpt. Jag har också filat till kuggarna i kopplingshuset för att få skivorna att glida lättare.

Det känns som att den frikopplar riktigt när jag står stilla, dvs den driver inte när jag har en växel i och håller in kopplingen. Problemet uppstår när jag kör och skall växla, då smäller det till i lådan som om inte kugghjulen står stilla eller som en modern låda med trasiga synkringar.

Lars T

 

Svar: Växellådor på tvåhjulingar saknar ju synkringar som ska tysta ner växlingarna och då är det väldigt noga med att kopplingen frikopplar som den ska. För mycket eller för tjock olja kan leda till att kopplingen tjuvdrar så att den driver lite trots att man dragit in kopplingshandtaget.

Nu har du ju testat olika oljor och dessutom snyggat till kopplingskorgen, så det som kan återstå är att kolla om en eller flera lameller kan vara skeva samt att kopplingsmekanismen har tillräckligt med spel. Kolla även att inget kärvar i växellådan. Sedan finns det ju en del växellådor som är ljudligare än andra, men om den var tystare innan renoveringen så är ju något förändrat.

Jim Lundberg

NSU Prima som för oljud vid växling
Skräckexempel på sliten kopplingskorg (Puch V3). Lamellernas tänder har huggit djupa hack i korgen. Den här kopplingen kan inte frikopplat särskilt bra.
Rulla till toppen