Justera bakhjulslager på Husqvarna Novolette

Justera bakhjulslager på Husqvarna Novolette

Publicerad

Fråga: Hur justerar man bakhjulslager på Husqvarna Novolette?

Undrar Göran

 

Svar: Jag ar tyvärr ingen sprängskiss eller reparationsanvisning till Husqvarnas baknav som ju hette "Novo". I mina kataloger från Husqvarna har jag bara skisser på kompletta hjul (skissen ovan).

Generellt så är det kullager i navet med kransar som håller kulorna på plats. På axeln sitter det en gängad kona per lager som man då justerar lagerspelet med. Här bör man inspektera både konor, kulor samt lagerbanorna i navet så dessa inte uppvisar skador.

Nu har jag inte demonterat eller justerat särskilt många nav av denna typ och kan bara ge generella tips. Dra inte ihop lagren så att det blir nollspel. Tänk på att det är lite glapp i gängorna så att om spelet är lagom kan det försvinna helt när man drar åt lagerkonans kontramutter. Smörj lagren med hjullagerfett som ju tål lite värme utan att börja rinna.

Sprängskisser på diverse cykelnav hittar du på sajten Raketsport

Om det saknas delar kan det finnas hos Stahléns Cykel i Uppsala vilka sysslar en del med äldre cyklar.

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Årsmodell och växelvajrar på Monark Monarped

1 kommentar

stejenjul: Den är väldigt lik min monarped 1202 från 1962 fast jag har trampor,din kan vara en 1212, exakt likadan som min 1202 men med kick. Troligen en budget modell som bara tillverkades 1962 efter vad jag...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842