Hur mäter man axialspel med en indikatorklocka?

Indikatorklockan på bilden mäter 1/100-dels millimeter. Den svarta visaren är den rörliga som visar måttet och de två röda visarna är fasta och används som referens (exempelvis min & max). Den lilla visaren mäter grovt (millimeter) så man slipper räkna varven på den stora visaren (som går ett varv per millimeter) om man mäter större rörelser/spel.

Hur mäter man axialspel med en indikatorklocka?

Publicerad

Fråga: Hej Jim. Har läst om ditt sätt att mäta axialspelet på veven på mopedmotorer och hörde att man kan kontrollera detta direkt efter med en indikatorklocka när block, vev och packning är ihopsatt. Mäter man då från ena tappen med en indikatorklocka och drar den andra tappen ut och in axialt?

Hur är det då med dessa indikatorklockor och skalorna? Om det på mättavlan står 0-10mm och 0,01mm och ett varv är 1mm, menas det då att mellan dom minsta strecken är 0,01mm? Hur ställer man in denna mot vevaxeltappen korrekt?

Anton

 

Svar: Nu vet jag inte exakt hur det ser ut på din klocka, men klockan på bilden ovan har en delning på 1/100-dels millimeter per streck. Det framgår också av symbolen med två pilar som pekar mot varandra följt av "1/100" (inringat). Kolla bara så du inte har en klocka som mäter tum. Inte vanligt, men de dyker upp ibland och kan förvirra rejält.

Tappen på indikatorklockan sätter man mot änden av vevaxeln och den ska ligga i linje med vevaxeln för att visa rätt. Klockan bör fästas i motorn, men då blocken oftast är omagnetiska kan man skruva fast ett stadigt plattjärn på motorn där man kan fästa klockans magnetstativ.

Ska man bara mäta några hundradelar behöver man inte nolla klockan eftersom det bara är att räkna hur många delstreck som visaren rör sig över, men om man behöver nolla klockan så kan man göra det på två sätt. Antingen vrider man runt klockans skala till visaren pekar på nollan, eller så vrider man på stativets finjustering om sådan finns tills visaren står på noll.

Jim Lundberg

Klockans fjädrande tapp ska ligga mot vevaxeln och i linje med denna. Om tappen lutar visar klockan för lite.

Sedan drar man vevaxeln uppåt/nedåt för att se hur stort axialspelet är. Kommer man åt axeln på andra sidan kan man istället trycka där.

Helst ska klockans stativ fästas på motorn eftersom ingenting får flexa när man mäter på hundradelen. Eftersom aluminium är omagnetiskt kan man skruva fast ett stadigt plattjärn på motorn där man fäster magnetstativet.

Klockan nollas genom att man vrider runt hela skalan. Dessutom är det lättare att läsa av om siffrorna står på rätt ledd.

På många stativ finns en finjustering som används för att nolla klockan. Genom att vrida på ställskruven ändras vinkeln i sista leden några grader.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Olika startprocedurer på Piaggio Ciao

1 kommentar

Mats på Wingen: Nja... På min sitter det en "pys" alltså en dekompressionsventil som används både vid start för att lättare få snurr på motorn samt som stopp. Den manövreras med ett kort handtag på vänster...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842