Hur mäter man axialspel med en indikatorklocka?

Fråga: Hej Jim. Har läst om ditt sätt att mäta axialspelet på veven på mopedmotorer och hörde att man kan kontrollera detta direkt efter med en indikatorklocka när block, vev och packning är ihopsatt. Mäter man då från ena tappen med en indikatorklocka och drar den andra tappen ut och in axialt?

Hur är det då med dessa indikatorklockor och skalorna? Om det på mättavlan står 0-10mm och 0,01mm och ett varv är 1mm, menas det då att mellan dom minsta strecken är 0,01mm? Hur ställer man in denna mot vevaxeltappen korrekt?

Anton

 

Svar: Nu vet jag inte exakt hur det ser ut på din klocka, men klockan på bilden ovan har en delning på 1/100-dels millimeter per streck. Det framgår också av symbolen med två pilar som pekar mot varandra följt av ”1/100” (inringat). Kolla bara så du inte har en klocka som mäter tum. Inte vanligt, men de dyker upp ibland och kan förvirra rejält.

Tappen på indikatorklockan sätter man mot änden av vevaxeln och den ska ligga i linje med vevaxeln för att visa rätt. Klockan bör fästas i motorn, men då blocken oftast är omagnetiska kan man skruva fast ett stadigt plattjärn på motorn där man kan fästa klockans magnetstativ.

Ska man bara mäta några hundradelar behöver man inte nolla klockan eftersom det bara är att räkna hur många delstreck som visaren rör sig över, men om man behöver nolla klockan så kan man göra det på två sätt. Antingen vrider man runt klockans skala till visaren pekar på nollan, eller så vrider man på stativets finjustering om sådan finns tills visaren står på noll.

Jim Lundberg

Hur mäter man axialspel med en indikatorklocka?
Klockans fjädrande tapp ska ligga mot vevaxeln och i linje med denna. Om tappen lutar visar klockan för lite. Sedan drar man vevaxeln uppåt/nedåt för att se hur stort axialspelet är. Kommer man åt axeln på andra sidan kan man istället trycka där.
Hur mäter man axialspel med en indikatorklocka?
Helst ska klockans stativ fästas på motorn eftersom ingenting får flexa när man mäter på hundradelen. Eftersom aluminium är omagnetiskt kan man skruva fast ett stadigt plattjärn på motorn där man fäster magnetstativet.
Hur mäter man axialspel med en indikatorklocka?
Klockan nollas genom att man vrider runt hela skalan. Dessutom är det lättare att läsa av om siffrorna står på rätt ledd.
Hur mäter man axialspel med en indikatorklocka?
På många stativ finns en finjustering som används för att nolla klockan. Genom att vrida på ställskruven ändras vinkeln i sista leden några grader.
Rulla till toppen