Audi 100: stannar

Fråga: Jag har en Audi Avant 100 2,2 1987. Under de fyra år som jag ägt bilen har den alltid startat och motorn har gått bra. I morse startade den också och fick gå på tomgång medan jag skrapade rutorna. Precis när jag skulle kliva in i bilen stannade den utan förvarning. Inget hostande eller hackande elloer ojämn gång – den bara stannade. Jag provade att starta igen, motorn tände och gick två varv innan den stannade igen Därefter har endast startmotorn gått utan minsta antydan till att motorn ska tända. Har ni något förslag på var felet kan finnas. Batteriet är bra och bränslepumpen byttes för sådär 3,5 år sedan.

Karin

Svar: Det låter mer som ett elrelaterat än ett bränslerelaterat fel, då motorn inte misstände eller gick ojämnt. Vore det min bil skulle jag börja med att kontrollera att bränslepumpen fungerar, om inte skulle jag arbeta mig bakåt till relä och säkring.

Om det kommer bränsle som det blir nästa steg att kontrollera gnistan på stiften, och om det inte kommer någon alls är det ”bara” att arbeta bakåt till tändmodul och så vidare. Här, liksom i de allra flesta fall när man skruvar med bilar, är en verkstadshandbok till mycket god hjälp.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen