Ladda kondensator

Ladda kondensator

Publicerad

Fråga: Hur länge ska man ladda en kondensator med batteri för att mäta volten?

Kenneth

Svar: En intressant fråga som jag tyvärr inte kan svara på. Har för mig att det går att räkna ut det genom en formel, men då måste man både veta kondensatorns kapacitans och hur stor spänning den ska laddas med. Jag gissar att det är till en bil eller lastbil och då bör spänningen vara antingen 6, 12 eller 24 volt.

Ska du ladda en kondensator med stor kapacitans kopplar du in den på följande sätt: Batteri (plus) => H4-lampa => kondensator (plus). Koppla sedan in Kondensator (minus) => jordpunkt (minus).

När lampan slocknar är kondensatorn fullt laddad. Jag gissar att de kondensatorer som sitter i äldre tändsystem laddas upp så snabbt att du inte hinner ta tiden med ett stoppur.

I testet ovan ska batteriet och lampan ha samma spänning, det vill säga 12 volts lampa till 12 volts batteri, och 6 volts lampa till 6 volts batteri.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

6 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842