Mer lättstartad motor med 18 mm tändstift?

Bäst i test?

Mer lättstartad motor med 18 mm tändstift?

Publicerad

Fråga: Jag har haft en diskussion med några experter om tändstift 14 mm och 18 mm. Ligger det något i att dom här 50 tals-hojarna är mera lättstartade med 18 mm stift som ofta sitter original, har inte tänkt på detta själv, men kan det möjligen vara så, vet en som kör på ett 14 mm stift en JB 150 cc och den blev mera svårstartad, har själv svårt att tro det, men…

Göran Andersson

 

Svar: Jag har faktiskt inte tänkt på detta trots att jag har byggt om topplocket på en JB 150 så att den fick ett 14 mm tändstift istället för original 18 mm. Då skulle man kanske göra tio kallstarter med ett tändstift, byta topplock och sedan göra tio nya kallstarter med ett annat tändstift. Sedan får man räkna hur många kickar det blev för varje tändstift. Man måste ju ha samma tändsystem vid proven.

Men det finns en liten faktor i detta som kan påverka startvilligheten göra. Fast då borde det vara tvärtom - att motorn skulle bli mer lättstartad med 14 mm-stift, inte med 18 mm.

14 mm-stift har smalare elektroder än 18 mm-stift om jag minns rätt. Inom fysiken är det så att en gnista lättare hoppar mellan små elektroder än stora. Det har med elektronkoncentrationen på elektrodens yta att göra. Om man exempelvis har två elektroder som är spetsiga som nålar och två elektroder som är klotformade så hoppar gnistan länger mellan spetsarna än mellan kloten vid samma spänning.

Någon som har märkt något? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842