Ta bort rost på svänghjulets magneter

Ta bort rost på svänghjulets magneter

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Kan man försiktigt putsa bort lite rostangrepp på svänghjulets magneter och tändspolens polskor utan att de tar någon skada? Skulle det göra någon förbättring eller ska jag låta det vara, kanske spraya på lite 5-56?

Mvh Anders

 

Svar: Det är bara att putsa på med fin smärgelduk eller liknande. Tänk bara på att rost (järnoxid) är magnetiskt och all rost som putsas bort vill då sitta kvar på magneterna – särskilt i ytterhörn där magnetfältet oftast är starkast. Magnetiska partiklar stör magnetflödet så de bör man ta bort. Fastsittande rost påverkar nog inte så mycket, men kan vara bra att ta bort.

Tvätta därför efter putsningen med en trasa fukta i thinner och försök få med så mycket spån och rost som det är möjligt. Blås avslutningsvis med tryckluft. Har du en liten neodymmagnet så är dessa effektiva "spånborttagare" då de oftast är starkare än den magnet spånen sitter på och vinner då dragkampen om spånen. Lite 5-56 eller liknande efteråt håller framtida rost borta.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Är linolja bra?

5 kommentarer

Michael B: Kallpressad linolja penslar jag på all rost under bilen. Den tränger bäst in i rosten men torkar långsamt. Träskivan på släpvagnen penslar jag med kokt linolja den torkar snabbare och det blir som en...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842