Missfärgad olja i Husqvarna 120cc

Missfärgad olja i Husqvarna 120cc

Publicerad

Fråga: Hej! Blev lite fundersam! Skall byta olja på min 120 Husqvarna. Gamla oljan var ljusbrun. Har det kommit vatten eller bensin i växellådan? Har aldrig hänt förut.

Göran Nilsson

 

Svar: Förmodligen ser oljan ut som Baileys likör och då är det vatten som trängt in i växellådan – antingen från en tvättning, regnskur eller bara fuktig luft som letat sig in och bildat en emulsion med oljan.

Byt oljan mot ny. Om det inte är en regnskur eller tvättning som ligger bakom missfärgningen av oljan kan det vara aktuellt att se över förvaringen av motorcykeln. Om den stått fuktigt tidigare så kanske man ska byta utrymme – eller skaffa en avfuktare. Men för att den här typen av emulsion ska bildas krävs det att man kör lite så att dreven vispar ihop olja och vatten.

En bra sak är att alltid byta oljan på hösten vid den sista åkturen och när motorn/oljan fortfarande är varm. Då slipper man ha vattenhaltig olja i lådan som kan orsaka korrosion på drev, lager och axlar. Sedan kan det vara så att vissa oljor har lättare för att emulgera med vatten och då kan man ju testa ett annat fabrikat.

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Är linolja bra?

5 kommentarer

Michael B: Kallpressad linolja penslar jag på all rost under bilen. Den tränger bäst in i rosten men torkar långsamt. Träskivan på släpvagnen penslar jag med kokt linolja den torkar snabbare och det blir som en...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842