Missfärgad olja i Husqvarna 120cc

Fråga: Hej! Blev lite fundersam! Skall byta olja på min 120 Husqvarna. Gamla oljan var ljusbrun. Har det kommit vatten eller bensin i växellådan? Har aldrig hänt förut.

Göran Nilsson

 

Svar: Förmodligen ser oljan ut som Baileys likör och då är det vatten som trängt in i växellådan – antingen från en tvättning, regnskur eller bara fuktig luft som letat sig in och bildat en emulsion med oljan.

Byt oljan mot ny. Om det inte är en regnskur eller tvättning som ligger bakom missfärgningen av oljan kan det vara aktuellt att se över förvaringen av motorcykeln. Om den stått fuktigt tidigare så kanske man ska byta utrymme – eller skaffa en avfuktare. Men för att den här typen av emulsion ska bildas krävs det att man kör lite så att dreven vispar ihop olja och vatten.

En bra sak är att alltid byta oljan på hösten vid den sista åkturen och när motorn/oljan fortfarande är varm. Då slipper man ha vattenhaltig olja i lådan som kan orsaka korrosion på drev, lager och axlar. Sedan kan det vara så att vissa oljor har lättare för att emulgera med vatten och då kan man ju testa ett annat fabrikat.

Jim Lundberg

Rulla till toppen