Inget framlyse på Compact

Fråga: Hej! Snart blir jag knäpp! Får inte min framlampa att lysa på min Compact 1252. Allt är kopplat enligt dina tidigare svar här, men den gråa kabeln och den gröna kabeln som ska vara till baklampan är inte kopplade i brytaren på styret, den gula går igenom tutan som den ska och vidare upp.

Tutan funkar och dödaren likaså. Har även gjort ett enkelt felsökningstest. Om jag kopplar på en tråd från gul under motorn till en glödlampa och en i ramen så lyser lampan. Måste den grå till baklampan vara kopplad i brytaren för att det ska funka? Jag har ingen baklampa alls. Hoppas du förstår! Brytaren är i stort sett ny på styret!

Magnus Assarsson

 

Svar: Mopeder från 1970-talet fick en separat spole till baklyset som placerats ovanpå den befintliga ljusspolar. Bakljusspolen fungerar så att den enbart ger ström när den underliggande belysningsspolen är belastad av framlampan.

Har man en grå kabel (=färgkod för baklyse) ut från motorn så ska den dras direkt till baklampan. Om det saknas en grå kabel ut från motorn så har man ingen bakljusspole och då får man dra en kabel till baklyset från ljusomkopplaren uppe vid styret.

Den gula kabeln från motorn är ström till tuta och framlyse. Nu vet jag inte vad du har för typ av omkopplare men på övre bilden syns en vanlig typ och hur den ska kopplas in.

Om det finns en grön kabel från motorn är denna tänkt till bromsljus. Saknar mopeden bromsljus så isolerar man bara de gröna kabeln så den inte kommer mot jord (=ramen). Har man bromsljus ska den gröna kabeln anslutas till en bromsljuskontakt och sedan vidare till en glödlampa i baklyset.

Jim Lundberg

Inget framlyse på Compact
Äldre elsystem på moped. Här finns bara den gula strömkabeln som dras till omkopplaren och därifrån dirigeras strömmen ut till fram-och baklyse.
Inget framlyse på Compact
Nyare elsystem på moped. Här har det tillkommit en grå kabel (baklyse) samt en grön kabel (bromsljus) . Här drar man då den grå kabeln direkt till baklyset.
Rulla till toppen