Lacka blästrad sachsmotor invändigt?

Fråga: Hej Jim! Har fått ett Sachs motorblock sandblästrat. Behöver jag lacka motorhalvorna invändigt? Samt vad blir effekten av att använda 28 mm krök på 60 kubiks cylinder? Blir det helt åt skogen?

Ronny Danielsson

 

Svar: Jag vet inte varför Sachs valde att lackera sina motorer på insidan, men det kan ha att göra med att metallen innehåller en del magnesium som är en väldigt korrosionskänslig metall. Det är ganska vanligt att det dras in fukt i växellådan som sedan emulgerar med oljan till en Baileys likör-liknade sörja.

Tittar man på gamla sachsmotorer kan man ibland se stora frätskador i form av gropar eller till och med hål som orsakats av kombinationen magnesium och vatten. Jag skulle nog strunta i att lackera motorn invändigt med allt besvär det innebär med maskering av lagersäten, bussningar med mera. Dessutom måste lacken tåla oljan så den inte lossnar och hamnar i lager och liknande. Men se till att byt olja regelbundet och kolla så den är genomskinlig.

När det gäller krökens diameter så vet jag inte hur stor skillnad det blir med 28 mm istället för 32 mm. Fungerar gör det nog, men kanske med lägre effekt än vad det är tänkt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen