Topplockspackning Autoped

Fråga: Hej! I höstats började min Autoped bete sig konstigt, den tappade orken och jag fick trampa hem.
Nu när jag börjar titta på den inför våren så har den tappat kompet, bara ca 2 kg/cm2 vilket ju är lite lite…när jag tog i sär den märkte jag att topplockspackningen verkar vara hemmagjord av vanligt ”packningspapper” och den ser ut att ha läckt rejält vilket förmodligen var orsaken till ”tröttheten”.
Men när jag letar på nätet efter en ny topplockspackning så verkar det inte finnas, bara hela sotningssatser vilket känns onödigt att köpa.
Tänkte då försöka göra en egen topplockspackning men vet inte vilket material jag ska använda, det finns ju att köpa på ”metervara” både på t.ex. Biltema och Clas Ohlson – men vilken typ och tjocklek ska det vara – och kommer det att hålla?
Tips tack! /Ronny

Svar: Hej Ronny. Jag kan inte hitta att varken Biltema och Clas Ohlson har packningsmaterial som är avsedda för topplock och hög värme. Mitt tips är att köpa grafitlaminat då materialet har hög stabilitet och hållfast för hög värme. Grafitlaminaten är svårjobbad men det går bra att klippa den med plåtsax. Materialet finns på Mekonomen bland annat och kan köpas på ark. Ett ark kostar en bra slant, men det är värt pengarna för det kommer att hålla tätt, åtminstone tills nästa gång du lyfter på topplocket. 0,5–1,0 mm tjocklek räcker till topplockspackningen.

Om du inte kommer att använda arket till fler topplockspackningar kanske det är mer lönsamt att köpa en hel sotningssats istället.

Josefine Andersson

Rulla till toppen