Honda 650 som inte går på startmotorn

Honda 650 som inte går på startmotorn

Publicerad

Fråga: Har en Honda 650 cc, självklart utan kick. Den går inte på startmotorn. Spänningen ligger lite under 12 volt. har satt dit en voltmätare, utan belastning blir det 13,5 volt, lyse på så sjunker spänningen till 10 volt, den orkar inte ladda ikapp, har bytt laddningsrelä, men ingen skillnad. Har ett reservbatteri i packväskan, blir så jobbigt att kånka hem hojen, börjar bli trött nu. Nästa steg blir att kolla spolarna i motorn, låter jobbigt.

Göran Andersson

 

Svar: Jag har inte skruvat med denna motor, men kolla om det sitter en, eller flera, likriktardioder inne vid generatorn. Är det en enfasgenerator sitter det en likriktarbrygga bestående av fyra dioder, och är det en trefasgenerator är det sex dioder som likriktar. Dioder kan gå sönder och då på två vis – kortslutning (leder åt bägge håll) eller avbrott (leder inte åt något håll).

Om en fas försvinner i ett trefassystem fortsätter generatorn att ladda, men utspänningen sjunker till strax under 10 volt. Då kan man oftast fortsätta att köra, men lyset blir svagt och det kan uppstå misständningar på grund av den låga spänningen. Det stora problemet är att batteriet inte laddas. Ett 12-voltsbatteri måste få minst 13,8 volt för att överhuvudtaget hålla laddningen. Normal laddspänning är annars cirka 14,4 volt.

Jim Lundberg

On
Off

7 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredag på Mopedernas Woodstock 2019

4 kommentarer

Jim Lundberg: Nä - jag bara tryckte tillbaka den. Det sade bara klick . Det var vajert, liksom.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842