Honda 650 som inte går på startmotorn

Fråga: Har en Honda 650 cc, självklart utan kick. Den går inte på startmotorn. Spänningen ligger lite under 12 volt. har satt dit en voltmätare, utan belastning blir det 13,5 volt, lyse på så sjunker spänningen till 10 volt, den orkar inte ladda ikapp, har bytt laddningsrelä, men ingen skillnad. Har ett reservbatteri i packväskan, blir så jobbigt att kånka hem hojen, börjar bli trött nu. Nästa steg blir att kolla spolarna i motorn, låter jobbigt.

Göran Andersson

 

Svar: Jag har inte skruvat med denna motor, men kolla om det sitter en, eller flera, likriktardioder inne vid generatorn. Är det en enfasgenerator sitter det en likriktarbrygga bestående av fyra dioder, och är det en trefasgenerator är det sex dioder som likriktar. Dioder kan gå sönder och då på två vis – kortslutning (leder åt bägge håll) eller avbrott (leder inte åt något håll).

Om en fas försvinner i ett trefassystem fortsätter generatorn att ladda, men utspänningen sjunker till strax under 10 volt. Då kan man oftast fortsätta att köra, men lyset blir svagt och det kan uppstå misständningar på grund av den låga spänningen. Det stora problemet är att batteriet inte laddas. Ett 12-voltsbatteri måste få minst 13,8 volt för att överhuvudtaget hålla laddningen. Normal laddspänning är annars cirka 14,4 volt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen