Byta avbruten styrtapp till svänghjul

Fråga: Hej! Köpte mig en Novolette 3622 från 1956 som inte ville brumma och gå. Har renoverat snurran och även petat dit ny tändspole, får nu fräsch gnista och den försökte tända, spottade till några gånger. Justerat brytarspetsarna och har rimlig abriss men då hamnade kolven i helt fel läge.

Insåg först då att styrtappen på vevaxeln är av, göra ny tapp är ju en enkel match men min fråga är hur vet jag riktigt vilken sida av axeln som styrtappen ska sticka ut så att säga? Ganska novis på det hela.

Mvh Jocke

 

Svar: Om hålet för styrtappen går rakt igenom axeltappen är det visserligen lätt att knacka ut den gamla styrtappen men man får samtidigt två valmöjligheter där endast den ena är rätt. Testa med att skjuta på svänghjulet med dess kilspår rakt över ena änden av hålet i axeln. Knacka till hjulet inåt så det fastnar på sin kona.

Vrid sedan svänghjulet i rotationsriktningen tills brytarna öppnar. Om kolven nu står nära övre dödläge står kilspåret över rätt ände av hålet. Står kolven istället nära nedre dödläget när brytarna öppnar sitter kilspåret över fel ände av hålet i axeln och svänghjulet sitter då ett halvvarv fel (=180 grader) på axeln.

Den nya styrtappen kan man tillverka av en snabbstålsborr och vid monteringen limmar man fast den med Loctite eller liknande.

Jim Lundberg

Byta avbruten styrtapp till svänghjul
Om hålet för styrtappen är borrat rakt igenom axeln finns det två alternativ (A eller B) hur tappen ska sticka ut varav bara det ena är rätt.
Rulla till toppen