Problem med tvåpoliga glödlampor i baklyset

Fråga: När jag provar lampan på ena polen lyser den och likadant med nästa pol. Efter montering så går bara en pol. Har prövat flera nya lampor separat innan montering i lamphållare. Avsett till mc 6 V 20 5 W. Trodde min lamphållare till baklykta och bromsljus var sönder men hjälpte ej vid byte av lamphållaren. Vad är felet?

Jörgen

 

Svar: Det låter som jordfel – alltså att hela baklampan har dålig kontakt med jord (ramen/skärmen). Det är lätt att testa. Man tar en kabel och håller ena änden mot en bra jordpunkt på ramen och den andra änden håller man mot baklampans hus.

Men felet kan ju även bero på att det är dålig kontakt i någon av strömkablarna till respektive glödtråd. Anslut en multimeter till ena anslutningen i lamphållaren utan lampan monterad. Håll multimeterns andra kabel mot jord. Slå på lyset. Nu ska det komma fram ström om allt är bra.

Håll kvar allting så här och stoppa i lampan. Om spänningen nu sjunker till noll, eller nära noll, är det spänningsfall i den aktuella strömkabeln. Det kan i sin tur bero på en oxiderad anslutning eller i någon omkopplare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen