Problem med tvåpoliga glödlampor i baklyset

Problem med tvåpoliga glödlampor i baklyset

Publicerad

Fråga: När jag provar lampan på ena polen lyser den och likadant med nästa pol. Efter montering så går bara en pol. Har prövat flera nya lampor separat innan montering i lamphållare. Avsett till mc 6 V 20 5 W. Trodde min lamphållare till baklykta och bromsljus var sönder men hjälpte ej vid byte av lamphållaren. Vad är felet?

Jörgen

 

Svar: Det låter som jordfel – alltså att hela baklampan har dålig kontakt med jord (ramen/skärmen). Det är lätt att testa. Man tar en kabel och håller ena änden mot en bra jordpunkt på ramen och den andra änden håller man mot baklampans hus.

Men felet kan ju även bero på att det är dålig kontakt i någon av strömkablarna till respektive glödtråd. Anslut en multimeter till ena anslutningen i lamphållaren utan lampan monterad. Håll multimeterns andra kabel mot jord. Slå på lyset. Nu ska det komma fram ström om allt är bra.

Håll kvar allting så här och stoppa i lampan. Om spänningen nu sjunker till noll, eller nära noll, är det spänningsfall i den aktuella strömkabeln. Det kan i sin tur bero på en oxiderad anslutning eller i någon omkopplare.

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Tog ni bort tejpen 1967?

3 kommentarer

Cruzze: Gjorde tvärtom när vi bodde i Storbritannien ett par år och hade vår svenska vänsterstyrda bil med oss. Då åkte gaffatejpen fram:-) /Cruzze

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842