Kicken slirar på Husqvarna Äggmotor

Fråga: Hej jag har en Husqvarna 4112 med D-motor ”äggmotorn” och kicken går bara runt (inget motstånd). Vad kan det vara som är trasigt? Mopeden går att rulla igång.

Mvh Christian

 

Svar: Eftersom mopeden går att rullstarta kan det inte vara något fel på remmen eller kopplingen. När man kickar/trampar igång denna motor så är det en tandad medbringare (nr 34) som rör sig mot det stora drevet (nr 45) och drar runt detta – och därvid resten av motorn.

Medbringaren sitter på en grov ”gänga” på axeln och för att den ska röra sig i axiell led bromsas medbringaren av en fjäderbygel (nr 36). Denna fjäder ska klämma åt så pass hårt att medbringaren bromsas så att den rör sig mot eller från det stora drevet beroende på om man ska starta eller bromsa (pedalmotor).

Fjädern kommer man åt om man tar bort transmissionskåpan på höger sida (övre bilden). Där kan man även kolla att medbringaren verkligen löper lätt på axeln.

Jim Lundberg

Kicken slirar på Husqvarna Äggmotor
Växellådan i Husqvarnas ”Äggmotor” (på bilden treväxlad pedalmotor). När man trampar runt axeln (nr15 ) så rör sig medbringaren (nr 34) mot det stora drevet (nr 45) och drar med sig detta i rotationen. För att medbringaren ska röra sig på axeln så bromsas dess rotation med fjäderbygeln (nr 36)
Rulla till toppen