Surande Husqvarna äggmotor

Fråga: Hej igen! Jag blir inte riktigt klok på min äggmotor, för ett par dagar sen körde jag med den (gick helt ok) sen ville den inte starta när den hade stått ca 30 minuter, och upptäcker då att gnistan kommer lite när den vill, har bytt kondensator och mopeden startade nästan direkt. Men när den varit igång ca två minuter och man stänger av och väntar en stund så verkar den sura, stiftet är blött fast gnista finns. Men borstar jag av stiftet så startar den igen.

Vad kan vara fel? Jag har bytt flottör och lock, men det verkar ju nästan som den flödar iallafall.

Mvh Christian

 

Svar: Lossa förgasaren från motorn och håll den i exakt samma läge som när den sitter i motorn och slå på bensinkranen. Om flottören inte stänger som den ska kommer det snart att rinna bensin ur någon ände av förgasaren. Om flottören är okej ska det inte komma en enda droppe – förutsatt att du inte lutar förgasaren åt något håll.

Gnistan ska komma regelbundet – alltså en gång per vevaxelvarv när man kickar runt motorn. Är den oregelbunden kan det bero på smutsiga brytarkontakter som bör putsas med fint slippapper och rengöras med bromsrengöring (typ Bräkleen) och tryckluft. Kolla också att brytarna löper lätt på sin axel och inte kärvar det minsta.

Sedan finns ju möjligheten att det är tändspolen som är defekt – den kan ge snarlika symtom som du beskrivit här.

Jim Lundberg

Rulla till toppen