Husqvarna Cornette som börjat baktända

Husqvarna Cornette som börjat baktända

Publicerad

Fråga: Hej! Har problem med Cornetten, efter att ha gått nästan ett helt år med nästan inga bekymmer så var jag ute och körde en kväll när motorn helt plötsligt började baktända och sen stanna. Och nu kan jag inte få igång den längre... Det är gnista på den om man snurrar runt den långsamt, men så fort man snurrar till den snabbare, typ som när man ska starta den så försvinner gnistan.

Vad kan det bero på? Jag har provat med olika tändstift men det hjälper inte. En grej jag märkte var att den undre (stationära) brytarspetsen glappade i sitt fäste, jag lödde försiktigt fast den igen men det hjälpte inte, samma sak igen... Den har Bosch tändsystem om det hjälper att veta.

Med vänlig hälsning

Erik B

 

Svar: Det låter som kärvande eller smutsiga brytare. Om de går trögt på sin axel hinner de inte stänga vid högre varvtal. Äldre brytare har en fiberbussning som verkar vara hygroskopisk (suger åt sig fukt) och dessa kan svälla så de klämmer åt runt sin axel.

Var det själva kontakten som lossnat – alltså den lilla runda platina-pucken? Dessa är hårdlödda mot stommen/armen från fabrik och brukar inte lossna. Frågan är bara om mjukt lödtenn håller i längden. Testa även med att byta kondensator.

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Trimma Folkan med Hobbex Jet Pipe

10 kommentarer

mekgoran: 18 år.. volvo pv , ford taunus tl,saab 1962 djungeltrumma,vassa saker.. minns att det var någon gång efter andra världskriget....

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842