Husqvarna Cornette som börjat baktända

Fråga: Hej! Har problem med Cornetten, efter att ha gått nästan ett helt år med nästan inga bekymmer så var jag ute och körde en kväll när motorn helt plötsligt började baktända och sen stanna. Och nu kan jag inte få igång den längre… Det är gnista på den om man snurrar runt den långsamt, men så fort man snurrar till den snabbare, typ som när man ska starta den så försvinner gnistan.

Vad kan det bero på? Jag har provat med olika tändstift men det hjälper inte. En grej jag märkte var att den undre (stationära) brytarspetsen glappade i sitt fäste, jag lödde försiktigt fast den igen men det hjälpte inte, samma sak igen… Den har Bosch tändsystem om det hjälper att veta.

Med vänlig hälsning

Erik B

 

Svar: Det låter som kärvande eller smutsiga brytare. Om de går trögt på sin axel hinner de inte stänga vid högre varvtal. Äldre brytare har en fiberbussning som verkar vara hygroskopisk (suger åt sig fukt) och dessa kan svälla så de klämmer åt runt sin axel.

Var det själva kontakten som lossnat – alltså den lilla runda platina-pucken? Dessa är hårdlödda mot stommen/armen från fabrik och brukar inte lossna. Frågan är bara om mjukt lödtenn håller i längden. Testa även med att byta kondensator.

Jim Lundberg

Rulla till toppen