Passande motor till Mobylette

Fråga: Hejsan, köpte en gammal ram till en Mobylette, gissningsvis 50-tal då en googlesökning tyder på det. Den saknar motor och lite andra småsaker. Min fråga är således, kan eller vet ni någon motor som skulle vara passande för en sådan ram? Behöver varken vara original eller gammal. Den ska ta mig till sommarstugan och tillbaka.

Tack på förhand!

John Frölund

 

Svar: Jag tror inte det finns någon annan motor som passar rakt av utan att modifiera motorfästena i ramen. Sedan är jag inte säker på att just Mobyletten är så lämplig för motorbyten då den har en ganska udda lösningen med en centrifugalkoppling som i sin tur via en kilrem driver trampkedjan till bakhjulet om jag minns rätt.

I och med det så kan det bli knepigt att få till bakbromsen eftersom ”vanliga” mopeder med pedaler, likt Mobyletten, antingen har ett bromsstag från motorns pedalaxel som går till en bromsköld på motstående sida av kedjan – eller så har mopeden två kedjor där den ena kedjan sköter cykling (start) samt broms och den andra är motorns drivkedja.

Enklast i ditt fall är kanske att leta upp en Mobylettemotor eller att välja en mer konventionell mopedram.

Jim Lundberg

Rulla till toppen