Passande motor till Mobylette

Passande motor till Mobylette

Publicerad

Fråga: Hejsan, köpte en gammal ram till en Mobylette, gissningsvis 50-tal då en googlesökning tyder på det. Den saknar motor och lite andra småsaker. Min fråga är således, kan eller vet ni någon motor som skulle vara passande för en sådan ram? Behöver varken vara original eller gammal. Den ska ta mig till sommarstugan och tillbaka.

Tack på förhand!

John Frölund

 

Svar: Jag tror inte det finns någon annan motor som passar rakt av utan att modifiera motorfästena i ramen. Sedan är jag inte säker på att just Mobyletten är så lämplig för motorbyten då den har en ganska udda lösningen med en centrifugalkoppling som i sin tur via en kilrem driver trampkedjan till bakhjulet om jag minns rätt.

I och med det så kan det bli knepigt att få till bakbromsen eftersom "vanliga" mopeder med pedaler, likt Mobyletten, antingen har ett bromsstag från motorns pedalaxel som går till en bromsköld på motstående sida av kedjan – eller så har mopeden två kedjor där den ena kedjan sköter cykling (start) samt broms och den andra är motorns drivkedja.

Enklast i ditt fall är kanske att leta upp en Mobylettemotor eller att välja en mer konventionell mopedram.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Dieselpump på Deutz

1 kommentar

mekgoran: den har inte startats på 12 år men gjorde rent det mycket finmaskiga oljefiltret, ny turbo- diesel olja, ny olja i luftfiltret, kolla ventilspel, nytt diesel filter blir det framöver, har jag glömt...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842