Olika startprocedurer på Piaggio Ciao

Fråga: Hej. Jag har tre Piaggio Ciao. En av dem kan jag långsamt knuffa framåt för att motorn ska börja drivas och den går igång. De två andra kräver att jag springer igång dem allt cyklar upp i ganska hög fart för att motorn ska börja drivas. Vad beror denna skillnad på?

I övrigt går alla tre lika bra. Läste någonstans att ingen förstår hur en Ciao fungerar, men det gör inget för de funkar ändå…och det stämmer faktiskt!

Anders N

 

Svar: Nu var det länge sedan jag körde en Ciao men jag har för mig att det bara är att trampa – utan att dra i några särskilda starthandtag eller liknande. Motorn har två centrifugalkopplingar – en för start och en för körning. Det innebär det är hastigheten som är avgörande för att centrifugalkopplingen ska börja greppa.

Om motorn kopplas in vid olika hastigheter kan detta bero på att startkopplingens returfjädrar är olika starka på de olika mopederna. Ju klenare fjädrar desto lägre varvtal krävs för att kopplingens drivbackar ska slungas ut mot trumman som de ska dra runt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen