Olika startprocedurer på Piaggio Ciao

Centrifugalkopplingen på Ciao.

Olika startprocedurer på Piaggio Ciao

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har tre Piaggio Ciao. En av dem kan jag långsamt knuffa framåt för att motorn ska börja drivas och den går igång. De två andra kräver att jag springer igång dem allt cyklar upp i ganska hög fart för att motorn ska börja drivas. Vad beror denna skillnad på?

I övrigt går alla tre lika bra. Läste någonstans att ingen förstår hur en Ciao fungerar, men det gör inget för de funkar ändå...och det stämmer faktiskt!

Anders N

 

Svar: Nu var det länge sedan jag körde en Ciao men jag har för mig att det bara är att trampa – utan att dra i några särskilda starthandtag eller liknande. Motorn har två centrifugalkopplingar – en för start och en för körning. Det innebär det är hastigheten som är avgörande för att centrifugalkopplingen ska börja greppa.

Om motorn kopplas in vid olika hastigheter kan detta bero på att startkopplingens returfjädrar är olika starka på de olika mopederna. Ju klenare fjädrar desto lägre varvtal krävs för att kopplingens drivbackar ska slungas ut mot trumman som de ska dra runt.

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Byta framgaffel på krockad Husqvarna Roulette

5 kommentarer

Jim Lundberg: Det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder! :) Så sade min morfar som körde moped året om till och från jobbet i 14 år.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842