Mäta tändspole med multimeter?

Fråga: Tjo, renoverar just nu en svartqvarna, dock så har motorn ingen gnista. Jag funderar på om det kan vara tändspolen, men frågan är går det att mäta om tändspolen är okej med typ en multimeter?

Wiliam Johansson

 

Svar: Om gnistan saknas kan det vara tändspolen, kondensatorn eller brytarna som är defekta – eller att tändsystemet är så feljusterat att gnistan uteblir av detta. Är det en textillindad originalspole från 1940-talet så kan den mycket väl vara trasig. Dessa spolar är hygroskopiska (drar åt sig fukt från luften) och kan vara gröna av ärg under skalet.

Att mäta upp en tändspole med en multimeter ger inga direkt användbara resultat. Man kan resistansmäta mellan spolens stomme (=jord) och tändkabeln och då ska multimetern visa ett värde på 6000 – 8000 Ohm. Skulle man få fram ett sådant värde så vet man bara en sak – att den tunna tråden i sekundärlindningen inte är av.

Men när en tändspole slutar fungera beror det oftast på att isoleringen inne i spolen har brutits ner av ålder, fukt och elektrisk spänning. Detta märks inte vid en resistansmätning utan bara när man använder spolen. Då läcker högspänningen mellan trådvarven i spolen så att gnistan på tändstiftet blir svag eller uteblir.

Det enda säkra testet är att köra tändspolen i en tändspoleprovare och då ska spolen dessutom vara uppvärmd till cirka 70 grader. Det är nämligen så att isolationsproblemen hos en tändspole blir värre med ökad temperatur och under drift ligger temperaturen på cirka 70 grader innanför svänghjulet.

Om du har tidningen Classic Motor så finns där två byggbeskrivningar på tändspoleprovare som man plockar ihop av delar i skrotlådan i nr 8/2003 och nr 7/2014. Vi har tyvärr inte så pass gamla nummer kvar på redaktionen men det brukar vara lätt att hitta äldre nummer på loppisar och veteranmarknader. Om du vill lämna bort jobbet kan du kolla med Lindom Magnetservice som både kan mäta upp och linda om gamla tändspolar.

Jim Lundberg

Mäta tändspole med multimeter?
Textillindade tändspolar drar åt sig fukt och kan se ut så här på insidan även om de legat oanvända i alla år.
Rulla till toppen