Piaggio Ciao som bara ger gnista baklänges

Piaggio Ciao som bara ger gnista baklänges

Publicerad

Fråga: Hej, Jag har fått en gammal Piaggio Ciao som jag försöker få ordning på. Problemet är att jag bara får gnista när motorn går baklänges. Ingen gnista alls när den går åt rätt håll. Jag har ställt brytaravstånd och förtändning men det hjälpte inte. Vad kan det vara för problem?

William Nordh

 

Svar: Frågan är om den tidigare har fungerat i det skick den är nu. Det är inte helt ovanligt att man springer på mopeder där tidigare ägare monterat fel delar. Detta kan ställa till det rejält vid felsökning eftersom "allt sitter som det ska".

Ett "vanligt" fel är att någon monterat ett svänghjul med fel rotationsriktning, men på en Ciao är nog detta osannolikt eftersom motorn saknar växellåda och där drivremmen till bakhjulet i sitter på vevaxeln. Jag känner inte till att Ciao har haft olika reduceringsväxlar i baknavet med olika rotationsriktning, men kolla ändå på svänghjulet om där finns en pil som visar åt vilket håll det ska snurra.

En tänkbar orsak är att brytarna är av fel typ, stukade eller så slitna att abriss (fältbrytningsavståndet) bara blir rätt när svänghjulet snurrar åt fel håll.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Husqvarna Drömbåge som fyrtaktar och ryker

13 kommentarer

Jim Lundberg: Ok! Hoppas det funkar nu (vore kul att se dig köra runt med en dumstrut)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842