Piaggio Ciao som bara ger gnista baklänges

Fråga: Hej, Jag har fått en gammal Piaggio Ciao som jag försöker få ordning på. Problemet är att jag bara får gnista när motorn går baklänges. Ingen gnista alls när den går åt rätt håll. Jag har ställt brytaravstånd och förtändning men det hjälpte inte. Vad kan det vara för problem?

William Nordh

 

Svar: Frågan är om den tidigare har fungerat i det skick den är nu. Det är inte helt ovanligt att man springer på mopeder där tidigare ägare monterat fel delar. Detta kan ställa till det rejält vid felsökning eftersom ”allt sitter som det ska”.

Ett ”vanligt” fel är att någon monterat ett svänghjul med fel rotationsriktning, men på en Ciao är nog detta osannolikt eftersom motorn saknar växellåda och där drivremmen till bakhjulet i sitter på vevaxeln. Jag känner inte till att Ciao har haft olika reduceringsväxlar i baknavet med olika rotationsriktning, men kolla ändå på svänghjulet om där finns en pil som visar åt vilket håll det ska snurra.

En tänkbar orsak är att brytarna är av fel typ, stukade eller så slitna att abriss (fältbrytningsavståndet) bara blir rätt när svänghjulet snurrar åt fel håll.

Jim Lundberg

Rulla till toppen