Vilken kabelfärg till utanpåliggande tändspole?

Vissa ljusspolar har en extra lindning (grön kabel) som ska driva bromsljuset.

Vilken kabelfärg till utanpåliggande tändspole?

Publicerad

Fråga: Hejsan. Har en flintamotor som jag tänker bygga om till utanpåliggande tändspole. Har köpt en spole som skall mata den utanpåliggande och som har jordkabel samt två isolerade som är grön respektive gul. Vilken av dessa ska till brytare/kondensator respektive? Tacksam för svar.

Jan Nilsson

 

Svar: Det borde vara en ljusspole som du har köpt med de färgerna på kablarna. Men någon jordkabel känner jag inte till på ljusspolar eftersom de jordas i och med att de skruvas fast i tändplattan.

Enligt den kabelstandard som råder för mopeder så är grön kabel för bromsljus och gul kabel för belysning, och det är den gula som du ska dra till brytare/kondensator i detta fall. Den gröna kan du klippa bort eller isolera med en bit krympslang över änden.

Jim Lundberg

Kopplingsschema för utanpåliggande tändspole. Generator- eller matarspolen har något färre varv än vad en ljusspole har och ibland kan man behöva linda av 20 - 30 varv på en ljusspole för att inte skada brytare och tändspole.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vad ska nyrenoverad motor smörjas med?

3 kommentarer

jaka: Hej! I filmer på Youtube talas det ibland om "inkörningsolja (vid renovering av V8:or).Någon som vet vad det kan vara för olja?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842