Tolv eller sex volt?

Fråga: Hej. Jag har köpt ett objekt, närmare bestämt en Vauxhall Victor Super kombi från 1963. Jag såg att startmotorn saknades och såg heller inga kablar. Vet inte vilka som behövs eller var de ska gå. Sen – vet någon om det ska vara 6 eller 12 volt på denna?
Jocke

Svar: Hej Jocke. Vilken kul bil du har kommit över. Vauxhall körde med 12 volt och plusjord på Victor 1963. Är du osäker på om det är tolv eller sex volts elsystem i en bil går det oftast att ta reda på det genom att ta bort en glödlampa och se vilket volttal den har. Även generatorer, startmotorer, fläktmotorer och så vidare brukar vara märkta med 12 eller 6 volt.

Jag är inte helt säker på hur en startmotor till en Victor 1963 ser ut men generellt ska du ha två anslutningar till den och de sitter på startmotorns solenoid. Den grova anslutningen ska ha en kabel direkt från batteriet (”minuskablen” på denna men ”pluskabeln” på minusjordade bilar) samt en mindre grov kabel som går vidare till generator/övrigt elsystem.

Den mindre anslutningen (flatstift/fäste för ringkabelskol eller liknande) är kopplad till tändningslåset och när det kommer ström genom den aktiveras solenoiden och startmotorn börjar snurra.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen