Tolv eller sex volt?

Tolv eller sex volt?

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har köpt ett objekt, närmare bestämt en Vauxhall Victor Super kombi från 1963. Jag såg att startmotorn saknades och såg heller inga kablar. Vet inte vilka som behövs eller var de ska gå. Sen – vet någon om det ska vara 6 eller 12 volt på denna?
Jocke

Svar: Hej Jocke. Vilken kul bil du har kommit över. Vauxhall körde med 12 volt och plusjord på Victor 1963. Är du osäker på om det är tolv eller sex volts elsystem i en bil går det oftast att ta reda på det genom att ta bort en glödlampa och se vilket volttal den har. Även generatorer, startmotorer, fläktmotorer och så vidare brukar vara märkta med 12 eller 6 volt.

Jag är inte helt säker på hur en startmotor till en Victor 1963 ser ut men generellt ska du ha två anslutningar till den och de sitter på startmotorns solenoid. Den grova anslutningen ska ha en kabel direkt från batteriet ("minuskablen" på denna men "pluskabeln" på minusjordade bilar) samt en mindre grov kabel som går vidare till generator/övrigt elsystem.

Den mindre anslutningen (flatstift/fäste för ringkabelskol eller liknande) är kopplad till tändningslåset och när det kommer ström genom den aktiveras solenoiden och startmotorn börjar snurra.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Filad cylinder på Sachs 150 cc

7 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Åke. Bra med Bengts beräkningar om toppfart. Det låter ju som att din motor är i bra skick, men kolla två saker. 1. Bränsleblandningen. Kör en kilometer på full gas, stäng av motorn i farten och...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842