Lossa kolven i Husqvarna Roulette

Fråga: Hej mitt namn är Filip. Jag har en gammal Husqvarna Roulette från 1959 och det är så att jag inte får bort cylindern och kolven. Alltså jag kan inte bara dra loss topplocket utan det sitter fast trots att jag har smörjt med rostlösning så går det inte att få bort den, mopeden har också stått i 20 år utan körning. Själv tror jag att kolven har rostat fast. Har du någon aning om hur jag får bort den ifrån motorn?

Filip

 

Svar: Vad jag förstår så får du inte ens bort topplocket som sitter med samma pinnskruvar som även håller cylindern på plats. Det är relativt ovanligt att topplock fastnar men det kan bero på att någon ”händig” person har limmat topplockspackningen med packningsklister.

I så fall kan du prova med att värma topplocket med en varmluftspistol och samtidigt bända försiktigt mellan topplock och cylinder med en skruvmejsel. Se bara upp så du inte bryter av någon fläns. Bänd längst in, så nära packningen som möjligt.

Sedan verkar det också som att kolven har fastnat i cylindern och då får jag hänvisa till frågan Lossa kolv i Zündappmotor som vi fick nyligen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen