Värde på tandemcykel med påhängsmotor

Fråga: Hej vi har en gammal tandemcykel Fram, tror från 30-talet med påhängsmotor från Halleiner Motorenwerke AS. Vet att den fungerade på 70-talet men har stått i garaget sedan dess.

Kan den ha något värde?

Marianne

 

Svar: Vi på Classic Motor värderar inte fordon då skick, modell och efterfrågan kan skilja sig mycket mellan olika fordon.

När det gäller cyklar med påhängsmotorer brukar man ofta få med ”cykeln på köpet” – det vill säga det är ofta samma pris för en påhängsmotor oavsett om den ligger lös eller om den sitter på en cykel. Man skulle lika gärna satt rubriken ”Värde på påhängsmotor med tandemcykel”.

Din kombination av motor och cykel är dock korrekt rent tidsmässigt. När påhängsmotorn kom 1952 så monterades den ju på äldre cyklar. En tandemcykel kan ju betinga ett högre värde än en vanlig cykel. Din motor borde vara en Fuchs FM 40 (se bild) tillverkad av Halleiner Motorenwerke, även kallade HMW.

Mitt råd är att du kollar på annonser med påhängsmotorer och tandemcyklar för att se vad man begär för respektive. Påhängsmotorer i likartat skick har ofta ett liknande värde, oavsett fabrikat, även om det finns några undantag. Det finns en motor som heter Lohmann som kan vara riktigt dyr då den är väldig udda (18 cc och ”diesel”). Även Victorias påhängsmotor kan vara något dyrare än genomsnittet då den är ganska populär.

Jim Lundberg

Rulla till toppen