Värde på tandemcykel med påhängsmotor

Värde på tandemcykel med påhängsmotor

Publicerad

Fråga: Hej vi har en gammal tandemcykel Fram, tror från 30-talet med påhängsmotor från Halleiner Motorenwerke AS. Vet att den fungerade på 70-talet men har stått i garaget sedan dess.

Kan den ha något värde?

Marianne

 

Svar: Vi på Classic Motor värderar inte fordon då skick, modell och efterfrågan kan skilja sig mycket mellan olika fordon.

När det gäller cyklar med påhängsmotorer brukar man ofta få med "cykeln på köpet" – det vill säga det är ofta samma pris för en påhängsmotor oavsett om den ligger lös eller om den sitter på en cykel. Man skulle lika gärna satt rubriken "Värde på påhängsmotor med tandemcykel".

Din kombination av motor och cykel är dock korrekt rent tidsmässigt. När påhängsmotorn kom 1952 så monterades den ju på äldre cyklar. En tandemcykel kan ju betinga ett högre värde än en vanlig cykel. Din motor borde vara en Fuchs FM 40 (se bild) tillverkad av Halleiner Motorenwerke, även kallade HMW.

Mitt råd är att du kollar på annonser med påhängsmotorer och tandemcyklar för att se vad man begär för respektive. Påhängsmotorer i likartat skick har ofta ett liknande värde, oavsett fabrikat, även om det finns några undantag. Det finns en motor som heter Lohmann som kan vara riktigt dyr då den är väldig udda (18 cc och "diesel"). Även Victorias påhängsmotor kan vara något dyrare än genomsnittet då den är ganska populär.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vad ska nyrenoverad motor smörjas med?

3 kommentarer

jaka: Hej! I filmer på Youtube talas det ibland om "inkörningsolja (vid renovering av V8: or).Någon som vet vad det kan vara för olja?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842