Växlarna hoppar ur på Matchless G80

Slitage på kolven samt en trött fjäder kan orsaka att växlarna hoppar ur.

Växlarna hoppar ur på Matchless G80

Publicerad

Fråga: Hej jag har en Matchless G 80 S 1954 med en Burman B52 låda, den har nu börjat hoppa ur växlar när jag accelererar. Min fråga: vad är det vanligaste felet? Är det en stor operation på växellådan som gäller? Tacksam för svar.

Lennart Nilsson

 

Svar: Detta kan bero på flera saker. Glappa lager kan orsaka att axlar och drev börjar vibrera så att växlarna hoppar ur. Även slitna tappar och bommar på drev och medbringare kan ge dessa symtom, men då brukar det gälla en, eller ett par växlar (den mest slitna).

Det kan även vara så enkelt att felet ligger hos den lilla låskolven med sin fjäder (inringade på bilden) som ska hålla vald växel i läge. Spetsen på kolven kan vara rundsliten och fjädern kan ha tappat sin spänst.

Hur mycket arbete det krävs för att åtgärda felet kan jag tyvärr inte svara på, men engelska växellådor brukar vara lättmekade. Om det behövs delar kan du kolla med Bas Motor eller Peters Classic Bikeparts

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Rexfabriken i Halmstad skapade en Tornado

4 kommentarer

Erik.B: Hahaha tänkte inte ens så långt :)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842