Montering av motorn på Honda MT

Fråga: Hej! Jag har påbörjat en renovering av motorn på min Honda MT. Bytt alla packningar, lager och packboxar. Har även monterat en ny vevaxel och där uppkom mitt problem. Jag är nu alltså på kopplingssidan och ska montera drevet på vevaxeln. Det finns två markeringar att ta hänsyn till på kopplingssidan och en av dessa markeringar är vevaxelns.

Men det sitter endast en markering i blocket och en på vevaxelns drev men inget på själva vevaxeln. Jag har alltså inget att förhålla mig till när jag ska sätta dit drevet på axeln. Hur vet jag vilket läge som är rätt för vevaxeln när jag monterar på drevet? Är det övre dödläge? Hur avgör jag vilket som är övre dödläge i så fall?

Emanuel

 

Svar: Det brukar inte finnas några märkningar på kopplingssidan på mopedmotorer, men Honda MT5 har en balansaxel (nr 9 på skissen) och den ska då tajmas med vevaxeln för att motverka – inte förstärka – vibrationer.

Jag har tyvärr inte skruvat med denna motor och har inte heller några reparationsanvisningar till den så jag bollar över frågan till våra läsare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen