Var är alla Crescent Sport?

Fråga: Hej Jim. Min första moped var en Crescent sport 1175 med 2-växlad, fotmanövrerad Flintamotor. Den tillverkades bara 1965 och var den sista raketmodellen.

Jag har läst Classic Motor i säkert 10-15 år, men kan inte påminna mig om att jag har sett någon annons på denna i er tidning. Även i diverse mopedalbum lyser den med sin frånvaro.Är det kanske tillfälligheter eller tillverkades det inte så många av den modellen? Dom flesta kanske är skrotade?

Anders Lundberg

Svar: Jag har dålig koll på denna modell så jag lämnar över frågan till vår mopedredaktör Josefine:

Hej Anders. Du har helt rätt i att Crescent 1175 väldigt sällan ses under säljes och lyser med sin frånvaro i våra mopedalbum.

Modellen från MCB är en mix av Crescent och Husqvarna populära modeller. Crescents raketram utgör stommen med Husqvarnas framgaffel, ramdelar och motor. Hur många som tillverkades och därefter såldes har jag inte kännedom om, men lika populär som tidigare Crescent Sport med Sachsmotor blev den tyvärr inte. 

Vad jag märkt på de 1175:or jag stött på under åren är att många angripits hårt av rost då krom på skärmar, fälgar och framgaffel släppt. Därför går fina originalexemplar knappt att hitta, lika så med originalrenoverade 1175:or. Kanske många skrotades eller byggdes om av mopedtörstande ungdomar? 

1175:an på bilden är min egen och är ett orört exemplar (hittade tyvärr ingen bättre bild). Skärmarna är angripna av rost, men de har inte stora hål som jag brukar se på dessa modeller. Många delar är unika för denna modell trots att de har sitt ursprung från Husqvarna har de anpassats efter Crescentramen. Bristen på reservdelar bidrar säkerligen till att många undviker att renovera denna modell.

Josefine Andersson

Rulla till toppen